latinica  ћирилица
06/08/2021 |  15:56 ⇒ 15:57 | Аутор: СРНА

Утврђен програм овогодишњег 56. "Кочићевог збора"

Организациони одбор за обиљежавање 56. Кочићевог збора утврдио је данас програм ове традиционалне манифестације, која ће бити одржана од 23. до 29. августа.
Кочићев збор - Фото: РТРС
Кочићев зборФото: РТРС

Организацију манифестације и ове године у потпуности води Градска управа Бањалука, а програм ће бити одржан на три локације - у Бањалуци, Стричићима и Београду, саопштено је из Градске управе.

Према програму одржавања, свечано отварање манифестације биће уприличено у понедјељак, 23. августа, у 20.00 часова у парку "Петар Кочић", а претходно ће у 12.00 часова бити положени и вијенци на споменик Петру Кочићу.

За 24. август у 13.00 часова најављена је промоција непознате Кочићеве приповијетке "Ђе је мама?" приређивача Зорана Пејашиновића у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Промоцију књиге на платоу испред Библиотеке пратиће и пригодна изложба која ће на посебно дизјаниран начин представити ово дјело.

У Музеју Републике Српске у вечерњим часовима биће одржана радионица веза за дјецу и одрасле са везиљом Сањом Бајић.

Вече сатире биће организовано 25. августа код говорнице на Тргу Крајине, а вече драме 26. августа у парку "Петар Кочић".

У саопштењу се наводи да је програм у Београду предвиђен за 26. август, када ће у вечерњим часовима бити приређено књижевно вече у организацији удружења књижевника Републике Српске и Србије, а ипретходно ће бити положени вијенци на гроб Петра Кочића у Алеји великана.

Додјела награде "Змијањче", према програму, биће организована 27. августа, када ће у парку "Петар Кочић" бити одржано вече посвећено младим пјесницима.

Свечана академија и додјела "Кочићеве награде" биће одржана 28. августа увече у Банском двору, а истог дана планиран је и књижевни програм у порти манастира Гомионица.

Из Градске управе наводе да ће се и ове године борбе бикова моћи да гледају у два наврата, а предвиђене су 28. и 29. августа на зборишту у Стричићима.

У Кочићевим родним Стричићима завршног дана биће одржан културно-умјетнички програм, надметања у народним играма и вјештинама, те учешће падобранаца.

У случају да Републички штаб за ванредне ситуације донесе ригорозније мјере у вези са актуелном епидемиолошком ситуацијом на територији града Бањалуке, Организациони одбор 56. Кочићевог збора данас је усвојио и другу верзију програма манифестације која би била у нешто мањем обиму, наводи се у саопштењу.

Из Градске управе додају да је усвојен буџет манифестације, уз напомену да се очекују и средства од Владе Републике Српске која је сваке године подржавала ову манифестацију посвећену великану писане ријечи.