latinica  ћирилица
06/08/2021 |  17:14 ⇒ 17:15 | Аутор: СРНА

Приштина одбацила резолуцију о спровођењу Вашингтонског споразума

Скупштина самопроглашеног Косова одбацила је данас Резолуцију о спровођењу Вашингтонског споразума, коју је предложио опозициони Демократски савез Косова.

Резолуција којом се позивала влада у Приштини да спроведе Вашингтонски споразум постигнут 4. септембра 2020. године у Бијелој кући и припреми акциони план није добила већину гласова, преноси Косово онлајн.

За резолуцију су гласали само посланици опозиције, њих 24, док је 57 посланика владајуће већине било уздржано.

Вашингтонски споразум, који су одвојено потписали предсједник Србије Александар Вучић и бивши премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти у присуству бившег америчког предсједника Доналда Трампа, предвидио је низ тачака за економску нормализацију, укључујући и студију изводљивости за језеро Газиводе.

Споразумом је, између осталог, предвиђено да Србија на годину дана обустави кампању спречавања и повлачења признања тзв. Косова, а заузврат, самопроглашеном Косову је забрањена пријава за чланство у међународним организацијама у истом периоду.

Осим тога, споразум се односи и на проналажење и идентификовање несталих, као и на враћање расељених.

Вашингтонски споразум предвиђа, између осталог, изградњу путних и жељезничких веза, као и да Приштина постане дио иницијативе "мини-Шенген".

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је раније да не прихвата Вашингтонски споразум и да га сматра неуставним.

Током парламентарне расправе, Курти је оптужио Хотија за потписивање споразума, наводећи да је починио противуставан чин када је обећао једногодишњи мораторијум на аплицирање у међународним организацијама.