latinica  ћирилица
06/08/2021 |  17:28 ⇒ 17:32 | Аутор: СРНА

Словенија: Преминула једна особа - епидемија у порасту

У Словенији је у посљедња 24 сата од посљедица вируса корона преминуо један обољели пацијент, а потврђене су 144 нове заразе, објавила је Влада.

Иако је број нових случајева заразе за шест мањи него претходног дана, надлежни епидемиолози и даље упозоравају да је епидемија у порасту и да је што већи одазив на вакцинацију најбољи начин за нешто мирнију јесен, када се због заразнијег делта соја вируса очекује нови талас епидемије.

Према подацима националног Института за јавно здравље, седмични просјек зараза у једном дану повећао се на 118, а четрнаестодневна инциденца на 65,4.

Активно је 1.379 случајева заразе, а потребним дозама вакцине заштићено је 39,2 посто становништва. Од почетка епидемије у Словенији је умрло 4.430 особа.

- Епидемија је у цијелом свијету у порасту већ четири седмице, а епидемиолошка ситуација у Европи у посљедње двиј седмице веома се погоршала - рекао је на конференцији за новинаре директор словеначког Института за јавно здравље Милан Крек.

Он је позвао је све невакцинисане да то што прије учине, те представио нову апликацију помоћу које ће вакцинисани, затим особе које су се опоравиле или су на тесту негативне, убудуће моћи одлазити у ресторане, позоришта, хотеле и на окупљања у затвореном простору.