latinica  ћирилица
06/08/2021 |  18:02 ⇒ 18:49 | Аутор: РТРС

Да ли ће Бањалука од 1. септембра остати без градског превоза? (ВИДЕО)

Да ли ће Бањалука остати без градског превоза од 1. септембра? Превозници кажу да су у огромним губицима и да без субвенција неће моћи наставити да раде.
Градски превоз - Фото: РТРС
Градски превозФото: РТРС

Да ли ће добити субвенције из градске касе није познато ни након данашњег састанка са представницима градске управе.
Једина помоћ коју су до сада добили је кажу 2 милиона марака које им је уплатила Влада Српске.

Превозници тврде да је градски и приградски превоз у веома лошој финансијској ситуацији. Тражили су хитан састанак са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем како би договорили мјере подршке. На састанку са градоначелниковим сарадницима данас без конкретног договора!

Не добију ли обећане субвенције од Градске управе, превозници кажу, градски и приградски превоз од септембра, биће обустављен.

Из градске управе поручују да су већ у првом дијелу године, пружили помоћ превозницима градских и приградских линија.

- Очекивали смо да ће повољна епидемиолошка ситуација и у овом правцу да има позитивно дејство. Данас су превозници навели да нису задовољни са ефектима побољшања епидемиолошке ситуације. У том смислу, ми ћемо доносити одлуку на основу података које нам доставе и које ћемо да провјеримо и у том тренутку можемо да говоримо о неким мјерама - каже Бојан Кресојевић, градски менаџер у Градској управи, Бањалука.

Прије два мјесеца, свим превозницима у друмском саобраћају у Републици Српској, Влада је уплатила око 2 милиона марака. Захваљујући помоћи Владе, превозници кажу, јавни превоз је опстао, не само у Бањалуци, него и у другим градовима.

Предсједник Градског одобора Социјалистиче партије у Бањалуци Велибор Станић, истиче да јавни превоз не смије стати, те да град и превозници што прије морају пронаћи рјешење по којем би превоз наставио да функционоше, поготово почетком септембра када се ђаци враћају у школе.

Превозници одговор чекају од градоначелника Драшка Станивуковића, који се повремено огласи путем друштвених мрежа. Тако је било и јуче, након што је Бањалуку захватило олујно невријеме. Иако су представници Градске управе, изашли на терен и тврдили да ће све бити санирано у току јучерашњег дана - то се још није десило.