latinica  ћирилица
06/08/2021 |  19:17 ⇒ 19:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Тиодоровић: Нестабилна ситуација, вакцинација неопходна

Ситуација је под контролом, али је нестабилна, јер се сваког дана повећава број новозаражених, рекао је данас епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Он је за Тањуг објаснио да иако није велики број пријема у болницу, ипак се у односу на онај од прије мјесец дана види повећање.

- Могу да кажем да ипак контролишемо ситуацију и апелујемо на вакцинацију, јер је то једини начин да зауставимо даљи раст бројки - нагласио је Тиодоровић.

На питање да ли се размишља о увођењу строжих мјера за улазак у земљу због повећања броја позитивних који долазе у Србију, Тиодоровић каже да нема простора за то.

- Прво са здравственог аспекта сви који имају тегобе, дужни су да се јаве у ковид амбуланту, друго да се пријаве електронским путем да долазе из тренутних туристичких жаришта Хрватске, Грчке, Црне Горе - објаснио је Тиодоровић.

Обавеза увођења PCR теста за улаз у земљу, каже Тиодоровић, не може да се примјени, јер по Уставу држављанин Србије мора да уђе у своју земљу чак и ако је заражен, па тек онда да се спроведе у изолацију.

- Била би далеко тежа ситуација да немамо 50 одсто вакцинисаног становништва. Посебно је важно апеловати на младе. Међу овима који су у болници, а који су невакцинисани, што је велики проценат, има највише младих - истиче Тиодоровић.

Указује и на то да није велики проценат вакцинисаних међу радно способним становништвом, од 18 до 65 година, и да тај број долази до, како наглашава, неких 32 одсто.

- Када се врате велики колективи са 2.000 - 3.000 хиљаде људи запослених са љетовања, ми имамо ситуацију да то постане жариште, и на те људе морамо да апелујемо - поручио је он.

Тиодоровић истиче да би било најбоље да се вакцинише 65-70 одсто популације.

Он додаје да август може да прође добро искључиво ако се људи придржавају мјера попут ношења маске у затвореном, одржавања дистанце, које, како он каже нико у свијету није укинуо, али су се сви глобално опустили.

- Јесен ће нам бити велики тест, посебно септембар када дјеца крену у школу. Ако успијемо да вакцинама обухватимо што више то ће довести до мање инцидентне ситуације. У октобру ћемо видјети да ли смо се придржавали мјера - закључио је Тиодоровић.