latinica  ћирилица
06/08/2021 |  19:24 ⇒ 19:25 | Аутор: СРНА

У Поткозарју предвиђен спомен парк за убијене Србе у Пискавици и Ивањској

У Мјесној заједници Поткозарје биће изграђен спомен парк у знак сјећања на жртве усташког злочина почињеног 5. и 12. фебруара 1942. године у бањалучким селима Ивањска и Пискавица, изјавио је Срни предсједник Скупштине Удружења грађана "Козара" Слободан Радуљ.
Идејно рјешење Спомен парка у Поткозарју - Фото: СРНА
Идејно рјешење Спомен парка у ПоткозарјуФото: СРНА

Радуљ каже да ће на централном споменику бити уписана имена близу 600 жртава страшног усташког покоља почињеног над српским становништвом овог краја.

Он је навео да су страдале многе породице - Милаковићи, Шушњари, Милошевићи, Шутиловићи, Кевићи, Кнежевићи, Ђуђићи, Радуљи, Пиљагићи, Саламићи, Глигићи и Добраши.

Предсједник овог удружења Зоран Милаковић рекао је Срни да је у једном дану страдало 113 чланова породице Милаковић.

- Преживјели чланови породица су своје најмилије укопавали тајно, на имањима, тако да данас имамо уређене породичне гробнице са надгобним споменицима, али негдје и занемарене хумке које се једва назиру - истакао је Милаковић.

Највећи допринос расвјетљавању злочина у Ивањској и Пискавици дао је Лазар Лукајић у књизи "Фратри и усташе кољу" објављеној 2005. године у Београду, у издању "Фонда за истраживање геноцида".

Лукајић је као седмогодишњи дјечак запамтио те догађаје, а доста информација сазнао је од Добриле Мартиновић, која је у фебруару 1942. године радила у Дракулићу као учитељица.

Успио је забиљежити упечатљива сјећања 26 непосредних свједока из Ивањске и Пискавице и сачинити списак од 520 имена пострадалих, наводе у Удружењу грађана "Козара".