latinica  ћирилица
06/08/2021 |  19:30 ⇒ 20:00 | Аутор: Б92

Лапорта објаснио зашто је Меси отишао из Барселоне

Предсједник клуба Барселона Ђоан Лапорта одржао је конференцију за медије, на којој је објаснио зашто је Лионел Меси отишао из Барселоне.

Меси је послије скоро 20 година отишао из Барселоне и још није познато гдје ће наставити каријеру.

Најбољи играч у историји клуба је отишао, па је Лапорта морао да објасни зашто се то десило.

Иако су играч и клуб постигли договор и имали жељу да га потпишу, нису могли да га реализују због економских и структурних препрека, саопштила је Барселона.

- Добро јутро свима, овдје сам да објасним шта се десило са Лионелом Месијем и зашто је отишао - започео је Лапорта и наставио:

- Покушаћу да вам објасним у чему је тачно проблем. Ла Лига има правило четири према један. Дакле, да бисте некоме дали плату од 25 милиона евра по сезони, морате то оправдати зарадом од 100 милиона, и то је много. Требало би да продамо много играча. Клуб ради на смањењу буџета за плате, а са Леовим смањеним уговором то би било 110 одсто од добити клуба, што је неодрживо. Све је то резултат великих улагања посљедњих година. Што се тиче Агуера и Депаја, они нису проблем када у буџету неће бити Леовог уговора - навео је Лапорта.

Финансијски губици су велики.

- Финансијски губици су тежи него што смо очекивали. Превелике су плате играчима. Финансијски фер-плеј нас такође блокира. Не могу да донесем одлуку која ће нас уништити. Барселона као клуб је најважнија. Бројеви које смо направили након првих прогноза ревизије много су гори од онога што нам је речено и што смо очекивали. То је довело до много већих губитака и дуга - рекао је Лапорта.

Лапорта је нагласио да неће да заложе клуб.

- Нисам вољан да заложим права клуба да би се финансијски извукли, па макар и због њега, макар и због најбољег играча свијета. Ми смо институција. Леу смо захвални на свему - каже предсједник клуба Барселона.

Да ли може нешто да се промијени?

- Шансе да Меси опет потпише за Барселону? Нећу да вам дајем лажну наду. Имали смо рок до када може да потпише и нисмо га испунили. Сада он разматра друге опције. Преговори су завршени, више не можемо да га региструјемо. Мотивисанији смо него икад да наставимо да будемо успјешни без Месија и да наставимо да увесеваљамо своје навијаче - поручио је Лапорта.

Предсједник клуба Барселона је истакао да му је жао што због ситуације са ковидом и свега што се догодило, неће моћи да се опросте од Месија како заслужује.

- Али ово је одлука коју је требало донијети - каже он.

Додаје да се с Месијем чуо у уторак.

- Разговарао сам са Леом прије два дана и рекао му каква је ситуација. Јуче сам се чуо са његовим оцем, коме сам такође све објаснио. Преговори су били веома интензивни у посљедња два мјесеца, али морам свима честитати на професионализму - истиче Лапорта.

Да Меси одлази, рекао је и играчима.

- Јуче сам разговарао телефоном са најстаријим играчима у гардероби и рекао им да наставе без Леа. Рекао сам им да морамо наставити да побјеђујемо без њега и замолио сам за максималну посвећеност и професионализам. Наши капитени екипа морају бити у стању да воде тим у нову еру, ово је историјска прилика да се докажете као лидери - рекао је Лапорта.