latinica  ћирилица
06/08/2021 |  21:23 | Аутор: СРНА

У Фочи почели "Дани боровнице"

У Фочи је вечерас отворена традиционална манифестација "Дани боровнице" током које ће бити промовисане хранљиве вриједности ових плавичастих плодова природе и туристички потенцијал фочанских планина на којима боровница расте.
Дани боровнице - Фото: СРНА
Дани боровницеФото: СРНА

Манифестација је почела изложбом производа од боровнице за чијим плодовима је ове године изузетна потражња чему је сигурно допринијела потреба људи да поправе имунитет у доба пандемије вируса корона.

Свјесни колика је хранљива вриједност боровнице, посјетиоци су поручили да су ови љековити плодови најбоља вакцина не само против вируса корона, већ и против свих других болести.

На десетак штандова на Тргу краља Петра посјетиоци су могли да пробају и купе свјеже плодове и широк асортиман специјалитета од боровнице - сокове, чај, џемове, слатка, колаче, патишпање.

Колика је тражња за благом са Зеленгоре, Љубишње, Волујака и других фочанских планина најбоље говори чињеница да је Веленка Станојевић, која је за ову изложбу набрала 50 килограма самониклих бобица, све распродала још прије њеног отварања.

Цијена по килограму ове године је 10 КМ.

- Да је родила и није баш, јер је суша узела данак, велике су врућине. Потражња је баш велика, највјероватније због тога што је била корона, па народ превентивно дјелује да би био здравији - каже Станојевићева.

Она је упозорила да је потребно заштити боровницу и спријечити њено брање док је зелена, јер се при таквом брању она уништава.

Туристичка организација Фоче овом манифестацијом настоји да подигне свијест људи о значају боровнице, њеној хранљивој вриједности, али и потреби њеног чувања, уједно промовишући фочанске планине.

Изложба боровнице на Градском тргу у Фочи употпуњена је наступом музичког дуа Јована и Харт из Источног Сарајева.