latinica  ћирилица
06/08/2021 |  21:57 | Аутор: РТРС

Лучић осудио скрнављење цркве у Купресу: Лоша порука српским повратницима

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Босне и Херцеговине Милош Лучић најоштрије je осудио скрнављење Цркве Благовештења Пресвете Богородице у Доњем Вуковском у Купресу у Федерацији БиХ гдје су вандали разбили прозоре и потпуно срушили надгробно спомен-обиљежје градитеља ове цркве проте Симе Поповића.
Милош Лучић - Фото: РТРС
Милош ЛучићФото: РТРС

- Ово је већ трећи случај скрнављења овог храма, а да починиоци никада нису пронађени и зато се преостали Срби у Купресу не могу осјећати безбједно на својим вјековним огњиштима - навео је Лучић.

Он је позвао све надлежне институције да одмах спроведу, истраже и процесуирају одговорне за кукавички напад на православну цркву у Вуковском.

- Ова црква већ је раније скрнављена 2017. и 2019. године, а саграђена је давне 1860. године и проглашена је за национални споменик културе. Ако вандалима сметају храмови и гробови, шта онда да очекује српски живаљ на овим просторима и каква се порука шаље свима који овдје живе, али и онима који желе да се врате у Купрес. Безбједност повратника и њихове имовине је њихово основно људско право и надлежни морају да их адекватно заштите. Скрнављење православних храмова је напад на српску духовност и традицију који шаље лошу и тешку поруку српским повратницима да у Купресу нема мјеста за њих - навео је Лучић.

Најавио је да ће, ускоро и чим му то обавезе дозволе, посјетити српске повратнике у Купресу и  обићи овај храм како би им пружио и моралну, али и сваку другу врсту подршке.