latinica  ћирилица
07/08/2021 |  18:39 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ тражи притвор за генерала Савчића; Рочиште у понедјељак (ВИДЕО)

У Суду БиХ за понедјељак је заказано рочиште у предмету против генерала Миломира Савчића, предсједника Борачке организације Републике Српске.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

Рочиште је заказано ради разматрања приједлога за одређивање притвора због Савчићевих иступа у јавности и коментарисања догађаја из протеклог рата.

Његов адвокат Миодраг Стојановић сматра да је такав приједлог Тужилаштва БиХ апсолутно неоснован.

Стојановић каже да су према генералу Савчићу од раније постојале мјере забране напуштања БиХ, као и састајања са свједоцима у предмету који се против њега води на Суду БиХ. Он истиче да Савчићу није забрањено да јавно наступа, већ да у јавним наступима коментарише чињенице које се односе на његов кривични поступак.

- Ниједно од његових јавног наступања није довело до кршења наведених мјера, нигдје није говорио о свом предмету него је говорио генерално о питањима која су му постављана о општој ситуацији, измјени Кривичног закона у погледу негирања геноцида, о догађањима које се односе на Сребреницу, а не о свом конкретном предмету - наводи Стојановић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је ријеч о класичној тиранији коју Суд БиХ проводи и над правом и над појединцима.

Рочиште у предмету против генерала Миломира Савчића заказано је за понедјељак у 11.00 часова у Суду БиХ.