latinica  ћирилица
07/08/2021 |  19:21 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

У Градишци одржана 11. Пирогијада (ВИДЕО)

Удружење Пољака и пријатеља "Мак" Градишка у Ћелиновцу је организовало, по 11. пут, Пирогијаду - смотру гастрономије пољске националне кухиње. Ове године програм је обогаћен представљањем историје пољског народа на простору БиХ.
Пирогијада - Фото: РТРС
ПирогијадаФото: РТРС

Ове године "Приче испод храста" у којима су представљене бајка "Принцеза Бањалука" и побједнички есеј на конкурсу Амбасаде Пољске у БиХ у сјени су оставили богату гастрономску понуду пољске националне кухиње.

- Бајка "Принцеза Бања Лука" говори о вези између Пољака, Срба и свих осталих балканских народа. У том истраживању смо сазнали веза између да Пољака и Срби не потиче из 19. и 20. вијека, него да те везе сежу далеко у прошлост - истакла је аутор бајке Александра Савић.

Побједник конкурса Амбасаде Пољске у БиХ за најбољи есеј о Пољацима у БиХ за вријеме Аустро-Угарске је Емануела Буганик из Ћелиновца код Градишке.

- Моје село Ћелиновац, као пољска колонија, итекако је специфична по храсту који сам спомињала и по нашој малој пољској цркви гдје се увијек састајемо и лијепим и ружним поводом. Сматрала сам да заслужују мјесто у причи, тачније есеју који сам написала - каже Емануела.

Послије културно-забавног програма посјетиоци су могли да осјете сву љепоту пољске националне кухиње у којој су доминатно јело од тијеста - пироге.

- И ове године су жене биле јако вриједне тако да имамо осам врста пирога, имамо боршч, клуске са филом од меса, имамо и лијене пите, као и незаобилазне крофне којима се највише радују најмлађи - рекла је предсједница удружења Пољака "Мак" из Градишке Марија Буганик Пранић.

На овогодишњој Пирогијади представник амбасаде Пољске у БиХ уручио је "Пољску карту" најстаријем становнику Ћелиноваца Феликсу Прибилу.