latinica  ћирилица
08/08/2021 |  15:48 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

У Бијељини откривена биста генерала Михаиловића (ВИДЕО)

У Бијељини је данас откривена и освештана спомен-биста генералу Драгољубу Михаиловићу на тргу који од 1992. године носи његово име и одата почаст овом начелнику Штаба Врховне команде Југословенске војске у отаџбини и министру војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије у Другом свјетском рату.
Бијељина: Биста Дражи Михаиловићу - Фото: СРНА
Бијељина: Биста Дражи МихаиловићуФото: СРНА

Уз име и годину рођења и смрти генерала Михаиловића /1893-1946/, на спомен-обиљежју је исписано "министар војни, вођа покрета отпора, без гроба".

На откривању бисте говорио је академик Матија Бећковић, као изасланик престолонасљедника Александра Другог Карађорђевића.

Бећковић је навео да су Михаиловић и његов покрет имали значајну улогу у антифашистичкој борби током Другом свјетског рата, што, како је рекао, доказују и одликовања, која је након рата добио од америчког и француског предсједника.

- Бисте генералу Михаиловићу откривене су широм слободног свијета, а однедавно и у његовој земљи, прије 70 година у Чикагу, а данас и у Бијељини. Слава и покој Дражи и браћи погинулој на двије стране, у истом часу, за исту земљу! - поручио је Бећковић.

Иницијатива да се у Бијељини, на тргу који носи његово име, подигне спомен биста генералу Михаиловићу подржана је од институција локалне власти, као и грађана у Семберији и расијању. У Организационом одбору кажу да је највећи донатор био Семберац Зоран Јовић, бивши политички осуђеник.

- Кад сам му рекао да у Бијељини постоји Трг Драже Михаиловића, човјек је почео да плаче. Он је био највећи спонзор са браћом из Перта - рекао је Миленко Николић, предсједник Организационог одбора.

Спомен обиљежје дјело је академског вајара Зорана Јездимировића, а бисту је свечано открио Михаиловићев унук, Војислав Михаиловић.

- Данас, 8. августа у Бијељини, имао сам част да откријем споменик моме деди, легендарном ђенералу Драгољубу Дражи Михаиловићу. То је заиста један јунак који је први подигао барјак слободе у поробљеној Европи 1941. године - истакао је Војислав Михаиловић.

Јездимировић је истакао да спомен-биста симболизује истину.

- Историчари су на корак да освијетлимо стигму која је стављена послије Другог свјетског рата на једног часног српског официра - поручио је он.

Дио програма у част откривања спомен-бисте била је и промоција књиге Радована Калабића "Под прекорним погледом историје" оржана у бијељинском Центру за културу.