latinica  ћирилица
09/08/2021 |  12:42 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Фонд солидарности финансирао дијагностику и лијечење за 82 малишана

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству у овој години финансирао је лијечење и дијагностику за 82 дјеце, за шта је издвојено 3,8 милиона КМ, саопштено је из Фонда
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

У саопштењу се додаке да је укупно одобрено 117 захтјева будући да су поједина лијечења продужавана више пута.

- Примјера ради, за лијечење само једног дјетета обољелог од ријетке болести, које траје у континуитету у посљедње три године, до сада је издвојено 2,8 милиона КМ - наводе из Фонда.

Додаје се да је од 2018. године, од када је почео са радом, Фонд одобрио 451 рјешење и то за 293 дјеце, а трошкови су износили више од 10 милиона КМ.

Наводи се да су најчешћи разлози за упућивање у иностранство лијечења дјеце обољеле од малигних болести, ријетких болести, трансплантација, урођених ортопедских аномалија, болести ока, срца и других обољења.

- Захваљујући Фонду солидарности не само да је обезбијеђен новац за финансирање лијечења дјеце у иностранству, већ су дјеца из Републике Српске добила шансу да се лијече у познатим свјетским здравственим установама и да их лијече еминентни љекари - наводе из Фонда.

У саопштењу се подсјећа да Фонд солидарности у потпуности сноси трошкове лијечења дјеце којима је одобрено лијечење у иностранству, што подразумијева комплетно лијечење, укључујући све оно што је дјетету неопходно у току лијечења, попут лијекова и др.

Такође, Фонд солидарности сноси и трошкове смјештаја пратиоца уз дијете, а по потреби се обезбјеђује и стручна пратња.

Захтјеви за лијечење дјеце у иностранству могу се предати у свим пословницама Фонда здравственог осигурања Републике Српске, а потребне информације могу се добити и на телефоне 051/232-271, 051/249-211 или 051/249-174.