latinica  ћирилица
10/08/2021 |  15:16 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Милуновић: Суд БиХ је политички суд

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да није изненађен одлуком Суда БиХ о одређивању притвора генералу Миломиру Савчићу, јер је по ко зна који пут показао да није суд права и правде, већ политички суд.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

- Основни циљ овог суда је да оптужи и ухапси што већи број Срба, врло често без икаквих доказа, како би српском народу наметнуо трајну љагу, кривицу и колективну одговорност за грађански рат у БиХ - истакао је Милуновић у писаној изјави за медије, реагујући на одлуку Суда БиХ о одређивању притвора предсједнику Борачке организације Републике Српске.

Према његовим ријечима, одлука о одређивању притвора за часног генерала Миломира Савчића, који дефинитивно није прекршио ниједну забрану Суда, спада у ред истог пројекта.

Милуновић напомиње да Суд БиХ од свог формирања до данас није настојао да покаже своју објективност, професионалност и правичност, те пита како објаснити чињеницу да не постоји правда у њиховом систему за масовно страдање српских цивила у Подрињу.

- Као да тамо није било војних структура такозване Армије БиХ који су имали командне дужности, а на основу њих и командну одговорност за почињене злочине - указује Милуновић.

Министар пита и како објаснити некажњене злочине у Крајини, масовне гробнице цивила, камером забиљежено дивљање хорди Атифа Дудаковића, што за Суд БиХ није злочин.

- Како објаснити бројне логоре у Сарајеву, стратишта попут Казана и некажњене злочинце за невине сарајевске жртве. Добровољачка и Тузланска колона, по међународном праву, легално и легитимно договорено повлачење, на кукавички начин су нападнуте од актера, које овај Суд штити - рекао је министар Милуновић.

Он истиче да је пуно важније за тај суд трошити вријеме на пар јавно изговорених реченица часног генерала које нису у вези са забраном који је тај суд наметнуо, него посветити се српским жртвама, женама, дјеци и заробљеницима убијеним у протеклом рату.

Суд БиХ одредио је јуче притвор генералу Миломиру Савчића "због кршења мјера забране у његовим иступима у јавности", а његов адвокат Миодраг Стојановић најавио је жалбу на ову одлуку.