latinica  ћирилица
10/08/2021 |  16:18 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Суд БиХ донио наредбу за расписивање међународне потјернице за Савчићем

Суд БиХ донио је наредбу за расписивање међународне потјернице за предсједником Борачке организације Републике Српске Миломиром Савчићем, саопштено је из те правосудне институције.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

Суд је потврдио да је запримио службену забиљешку Судске полиције БиХ у којој се наводи да Савчић није пронађен на кућној адреси, те да из тог разлога није спроведен до притворске јединице по наредби Суда.

- Имајући у виду наведено, Суд је донио наредбу за расписивање међународне потјернице - навели су из Суда и додали да је Тужилаштву БиХ достављено обавјештење са службеном забиљешком да Савчић није пронађен на адреси становања ради предузимања даљих радњи из њихове надлежности.

У саопштењу је наведено да је Суд БиХ, по приједлогу Тужилаштва БиХ, одредио притвор Савчићу због кршења мјера забране у односу на конкретан предмет који се против њега води пред Судом БиХ, а не због његових јавних иступа у вези са евентуалним кршењем допуна Кривичног закона БиХ који се односе на забрану "негирања геноцида и других ратних злочина, те величања ратних злочинаца".

Савчићу је по приједлогу Тужилаштва БиХ одређена мјера притвора због бојазни да ће уништити, сакрити, измијенити или фалсификовати доказе или трагове важне за кривични поступак, те због нарочитих околности које указују да ће ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче, а не због опасности од бјекства.

Мјера притвора по овом рјешењу може трајати најдуже три године рачунајући од дана потврђивања оптужнице, односно до 13. јануара 2023. године или до другачије одлуке Суда, наведено је у саопштењу.