latinica  ћирилица
10/08/2021 |  16:49 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Политичко јединство - кључ одбране Републике Српске

Политичко јединство у Републици Српској најбоља је брана атаку западних сила на Српску и најјачи адут у отпору примјени наметнутог закона о "кажњавању и забрани негирања геноцида" који је донио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, закључено је на данашњој трибини "Инцков закон - крај Српске или распад Босне" у Београду.
Трибина - Фото: РТРС
ТрибинаФото: РТРС

Учесници скупа у организацији портала "Све о Српској" и "Факти", уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, указали су да је Инцковом интервенцијом отворен простор за највећу кризу у постдејтонској БиХ.

Како је истакнуто, управо зато представници Српске морају да одиграју смирено и мудро, али да, прије свега, сачувају садашњи степен јединства власти и опозиције како би западним моћницима ставили до знања да неће пристати на наметнуте законе и нова отимања ентитетских надлежности.

Политички аналитичар Александар Павић рекао је да на очување неопходног јединства све факторе у Српској опомињу претходна искуства, у којима је Запад увијек ишао на то да ће неко искочити и олакшати му посао, што се у прошлости и догађало, па су улатиматуми против Срба и Српске пролазили.

- За сада нико у Српској не искаче. То је добро и треба издржати, јер ће Кристијан Шмит наставити да блефира да је високи представник, надајући се некаквом искакању са српске стране - упозорио је Павић.

Његова процјена је да ће се Шмит понашати и представљати тако као да вријеме ради за њега.

- Шмит ће гледати да меље српску позицију, јер се он неће повући подвијеног репа. На то неће пристати ни Запад, којем је потребна криза у БиХ, а ми морамо да се спремимо на њу и избјегнемо најгоре. Ипак, првенствено морамо да останемо чврсти - нагласио је Павић.

Он је указао да би велики проблем могао да настане уколико би Шмит у Београду био примљен као високи представник и ако би то медији тако пренијели народу, због чега треба учинити све да се то спријечи.

Адвокат Бранко Лукић сматра да је јединство странака у Српској, уз подршку Србије, Русије и Кине, кључ одбране њених интереса, те да је, за сада, направљен одличан посао.

- Институције Републике Српске одговориле су правовремено, брзо и креативно на Инцкове свињарије. Тако треба и наставити, јер БиХ све више постаје тамница и логор за европске хришћанске народе, Србе и Хрвате, који су против унитарне БиХ - рекао је Лукић.

Он тврди да су Бошњаци највећи разбијачи БиХ, иако за то оптужују све друге, што им Запад одобрава пуштајући их да практично раде шта хоће због својих калкулација.

- Треба бити опрезан да Запад не гурне у БиХ у рат, што би одговарало и /лидеру СДА/ Бакиру Изетбеговићу, који против оружаног сукоба не би имао ништа против, баш као ни добар дио његових сљедбеника - закључио је Лукић.

И Миломир Степић са београдског Института политичке студије препознаје прсте Запада у потпаљивању босанске кризе и продубљивању јаза међу Србима и Бошњацима.

- Када грађани Федерације БиХ и студенти медицине из Сарајева и Тузле дођу у Београд да приме вакцину и то само "благо замирише" на отопљавање односа, ургентно /бивши високи представник Валентин/ Инцко донесе Закон. Тако се муслимани све више подстичу да траже унитаризацију на бази квазиаргумента да Република Српска као политичко-територијална творевина, чији су први политичар и војник правоснажно осуђени за геноцид, не може да постоји - објаснио је Степић.