latinica  ћирилица
10/08/2021 |  18:41 ⇒ 11/08/2021 | 09:12 | Аутор: РТРС

Додик није прекршио договор (ВИДЕО)

Из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ оштро је демантована вијест коју су објавили медији у Сарајеву и поједини у Републици Српској, да је наводно синоћ одржана телефонска сједница овог тијела на којој је, наводно, прегласавањем српског члана, руководству Централне банке БиХ продужен мандат.
Кабинет српског члана Предсједништва Милорада Додика - Фото: РТРС
Кабинет српског члана Предсједништва Милорада ДодикаФото: РТРС

То је још једна лаж очигледно пласирана с циљем покушаја разбијања српског јединства у Републици Српској, саопштено је из Кабинета.

Милорад Додик је јасан да закључци Народне скупштине Републике Српске и заједнички договор лидера парламентарних странака у Српској нису прекршени.

Синхронизовани спин сарајевских медија пласиран је касно синоћ, све са позивом на предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића, као извора информација.

"Телефонска сједница Предсједништва одржана, српски члан учествовао у гласању, мандат Управи Централне банке, прегласавањем, продужили Комшић и Шефик Џаферовић", брујали су наслови, ликујући због наводно урушеног српског јединства. Али, ноћну квази-сензацију распршило је јутро, односно деманти српског члана Предсједништва и његовог кабинета.

- Јуче је био захтјев за телефонском сједницом. Ја сам одговорио путем своје службе да нисам за телефонску сједницу. Једино моје учешће у томе је што сам одбио засједање телефонски. Дакле, да би се заказала телефонска сједница треба да се усагласе сва три члана. Ја нисам био тамо, сједница није ни заказана - рекао је Додик.

Управо је ускраћивање сагласности за одржавање сједнице, коју је у Секретаријат путем електронске комуникације прослиједио шеф Додиковог Кабинета, Комшић у јавност пласирао као изјашњавање тј. гласање о тачки дневног реда. Комшића демантује и Пословник о раду, којег у трећем мандату још није савладао или је свјесно и здружено са медијима које уређује, вишеструко њиме манипулисао!? Пословник јасно прописује ко може, а ко не може да гласа!

"Ако је члан Предсједништва привремено спријечен у обављању својих овлаштења, одредиће члана свог кабинета који ће га представљати на сједницама. У случају да то није могуће, мијењаће га шеф његовог кабинета. Овлаштени представник се може само изјашњавати у име одсутног члана Предсједништва, али нема право гласа", наведено је у Пословнику о раду.

Пословник о раду јасно детерминише и да Управу Централне банке, чланови Предсједништва могу да изаберу, али само консензусом, а никако већином гласова или прегласавањем. Али, ухваћен у манипулацијама, Комшић је тај дио спина покушао да исправи током дана, коригујући и себе и омиљене медијске актере, како ипак руководству Банке, мандат није продужен. Нашој медијској кући спин-мајстор Комшић на телефонске позиве није одговарао. Из кабинета Шефика Џаферовића само је кратко поручено да се ни он, поводом фантомске "сједнице", неће оглашавати. Генерални секретар Зоран Ђерић сатима након сарајевских конструкција, тврдио је како сједница формално-правно још није окончана. Обећао је објашњење, па онда телефоне искључио, а службену коренспонденцију игнорисао.

Док је овај једнодневни опсјенар трајао – Централна банка БиХ остала је без законитог менаџмента. Постојећем је "рок трајања" баш данас истекао, а Закон не познаје институт техничког мандата или вршиоца дужности. Иако незаконит, бивши Управни одбор је ипак засједао и од Предсједништва БиХ затражио да именује нови сазив. Дакле, да уради оно што је Комшић синоћ тврдио да је већ урађено.

- Ако затраже редовну сједницу, ја морам да будем на тој сједници да бих гласао против. Ако гласам против, онда нема одлуке, ако је консензус онда има одлуке. То је речено у закључцима НСРС и нашем одговору да нећемо присуствовати у раду, осим на сједницама гдје треба спријечити доношење одлука - рекао је Додик.

Тако је пропао још један у низу лицемјерних сарајевских покушаја, да се разбије успостављено српско јединство. И у тим покушајима, извјесно је, Сарајево неће стати. Но, више од тога брине што у тим покушајима разједињавања Срба, учествују и поједини медији из Републике Српске, попут бијељинске БН телевизије, која је свесрдно преносила све сарајевске спинове и изнуђивала реаговања о дешавањима у Предсједништву, неупућене српске опозиције. Када су схватили да су на лажне вијести насјели, и српски опозиционари су заћутали. На телефонске позиве нису одговарали! А зашто српски медији раде на разградњи српског јединства, ваљда то они најбоље знају?!