latinica  ћирилица
12/08/2021 |  22:48 | Аутор: СРНА

Додик: Медији у Србији да знају да Шмит није високи представник

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Кристијан Шмит њему легално не може ограничити политичко дјеловање, јер не постоји као високи представник, како га медији у Србији погрешно преносе.

- Не постоји нови високи представник, он није именован. Озбиљни медији у Србији морају да поштују међународни статус. У Анексу 10 се каже да се високи представник бира тако што га бирају стране потписнице Анекса 10, а то су Република Српска, Србија, Федерација БиХ, Хрватска и заједнички ниво БиХ, гдје ми опет имамо једну трећину и не може без нас много - рекао је Додик за Спутњик.

Говорећи о процедури коју треба испоштовати да би високи представник био легално именован, Додик истиче да стране потписнице треба да се договоре о имену, што онда иде на потврду Савјету безбједности УН.

- Ако нема те процедуре, он није високи представник. Не смијемо пристати да нам дође човјек који се представља високим представником и себе да склонимо као страну из међународног споразума. Ако на то пристанемо, онда је сутра могуће очекивати да он дође једне ноћи и каже - "укидамо Полицију Републике Српске, укидамо Министарство образовања, преносимо пољопривреду на ниво БиХ" и слично. Све може да уради ако пристанемо на ту логику. Ми на то нећемо пристати - поручио је Додик.

Уколико у Београду Шмиту дају легитимитет високог представника из било ког разлога, Додик каже да ће онда Србија сама себе делегитимисати као страну потписницу Анекса 10, што знају и студенти прве године права, а камоли међународни стручњаци.

- Потпуно сам увјерен да не постоји више међународно право. Ми који смо мали и нејаки морамо се држати приче о међународном праву као "пијан плота", јер нам је то једино преостало - рекао је он.

Додик је истакао да Кристијан Шмит мора да прибави легитимитет да би било компромиса, односно да добије сагласност Савјета безбједности УН за именовање на функцију високог представника, или треба да оде из БиХ.

Он је истакао да БиХ никада није постојала као држава, него је тек Берлинским конгресом и доласком Аустроугарске формирана административна област која се зове БиХ.

- Одатле они извлаче своју државност која никада није била самостална, него је морала да буде искључиво у неком великом оквиру као што су Аустроугарска, прва и друга Југославија и тако даље - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је на овом простору на дјелу дугорочни германски план одвајања Срба у БиХ од Србије, гдје су између осталог и муслимани насељавани уз Дрину како би се направила тампон зона и спријечило ширење Србије, што је било видљиво и током Првог и током Другог свјетског рата.

Додик је подсјетио да су два пута бомбардовали Србију и Републику Српску, 1995. и 1998. године, а у оквиру НАТО и Њемачка, као и да је кључну улогу у разбијању Југославије одиграо је бивши министар спољних послова Њемачке Ханс-Дитрих Геншер.

- Стално су то били неки Нијемци. И ја сад треба да рачунам на добронамјерност Шмита да ће да поправи све те неправде које су нама направљене у посљедњих 150 година? - упитао је Додик.

Он је истакао да је БиХ "недовршен посао", као што то воле да кажу Американци, јер се већ на почетку распада бивше Југославије распала Босна по готово идентичним критеријумима као и Југославија.

- Да је било памети, да смо се разишли по том истом принципу у миру, то је било далеко боље него ово страдање људи које смо имали и губитак имовине. У међународном правном смислу када би сада три државе биле на простору БиХ, сваки сукоб између њих би био међународни сукоб. Овако имамо стално унутрашње трвење у БиХ које ничим није ријешено, ни доласком 60.000 Нато војника, који су покушали ту да направе неку државу - рекао је Додик.

Он каже да нису помогле ни огромне донације за Федерацију БиХ, које Република Српска није добила јер су тражили да се испоруче у Хаг Радован Караџић и Ратко Младић, нити масовна политичка интервенцију која и данас траје путем међународних канцеларија, амбасадора.

- Све то није успјело да направи државу, јер БиХ ни два дана не би могла живјети сама. БиХ је хибрид за који се не вриједи залагати. У њој нема базичног унутрашњег консензуса - рекао је Додик.