latinica  ћирилица
12/08/2021 |  23:28 ⇒ 13/08/2021 | 08:30 | Аутор: СРНА

Додик: Подршка Русије и Кине - велика сатисфакција за Српску

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је за Републику Српску огромна сатисфакција чињеница да су Русија и Кина рекле да високи представник мора бити именован у Савјету безбједности и да само такав може да има легитимитет.
Милорад Додик (Фото: Танјуг) - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик (Фото: Танјуг)Фото: ТАНЈУГ

-  То је за нас значајна и велика побједа - истакао је Додик за "Спутњик".

Он је нагласио да поштује оно што Русија чини на међународном плану, да она има принципијелан приступ и да не би подржала никога ко не поштује међународно право.

Додик је навео да Запад, међутим, то не поштује и оцијенио да је ријеч о насиљу, силеџијском понашању, које нема нимало принципа.

- На том насиљу и свијету без принципа не може свијет ни да опстане, мора да уђе у ескалацију и проблеме - додао је Додик.

Српски члан Предсједништва поновио је да су Суд и Тужилаштво БиХ наметнути мимо Устава БиХ и мимо Дејтона, те да БиХ као таква нема надлежност за правосуђе.

- Та прича о Сребреници је почела да се прича тек 2002, седам година након тих догађаја... Одједном је неко измислио и покушао да направи тај мит, па су тада натјерали тадашњу Владу Републике Српске да направи некакав извјештај који је њима користио - рекао је Додик.

Он је указао да је тај извјештај написала британска обавјештајна структура Педија Ешдауна.

- Ми смо тај извјештај поништили и рекли да није тачан и формирали нову међународну комисију. Драго ми је да су њени чланови, без обзира на развој ситуације у БиХ, односно Српској, спремни да дођу и бране наводе те комисије у самој Бањалуци. Уживаћу у томе – да видим шта ће сада да се деси, да ли ће хапсити те људе који су несумњиви ауторитети за геноцид, рецимо као што је Гидеон Грајф, који сматра да се у Сребреници није десио геноцид - навео је Додик.

Додик је појаснио да му сада забрањују да цитира такав један ауторитет какав је Грајф.

- Сад кад сам ово рекао – ја ћу вјероватно добити нову тужбу и опет ћу пролазити кроз те неке приче. Онда долазе ови са Запада који крше све могуће облике права и тражити да се поштује суд - рекао је Додик.

Он је нагласио да је то инквизицијски суд, да нема везе са правом и правосуђем.

- Забрињава чињеница да ЕУ, којој су пуна уста приче о праву и правном систему, да подржава неправо - рекао је Додик.

Говорећи о генералу Миломиру Савчићу, којем је Суд БиХ одредио притвор, Додик је нагласио да је ријеч о добром и часном официру.

- Прошло је 20 година, они њега сада дижу да би му пресуђивали. Напросто, по тој њиховој матрици не може нико остати ко није прошао ту процедуру. Успут, рецимо, /Атиф/ Дудаковић, /Сакиб/ Махмуљин и они који су чинили злочине, они слободно долазе у Суд, тамо је пропаганда, они говоре `наши генерали`... ми кад кажемо `наш генерал је частан`, њима је проблем - рекао је, између осталог, Додик.

На питање има ли логике зашто БиХ неће да се прикључи иницијативи "Отворени Балкан", Додик је рекао да нема, као и да је и сам предлагао придруживање.

- Било је веома важно да имамо проток роба и тржишта радне снаге, на крају крајева, Република Српска се залаже, она је за то, али они /Бошњаци/ хоће да направе штету Србији и Републици Српској. Знате, по оном систему да само комшијама настрада све што може - рекао је Додик.

Он је оцијенио да ће се веома тешко доћи до тога јер чланови Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић сматрају да је та иницијатива великосрпска политика, да је то нека прича о српском свијету.

- Како је онда могуће да је ту /премијер Албаније Еди/ Рама, Сјеверна Македонија и да ЕУ каже да је то у реду? само они виде ту неки патолошки однос према Србији и Србима - рекао је Додик.

Говорећи о Србији, Додик је истакао да је јавност хомогенизована да нема признања самопроглашеног Косова, те оцијенио да се међународна позиција промијенила и додао да је чињеница да је Србија је успјела да неколико земаља охрабри да повуку признање.

Наводећи да Србија има активан приступ према Космету, Додик је рекао да је важно да се преговарачима на челу са предсједником Србије Александром Вучићем да несумњива подршка по свим питањима преговора о статусу Космета.

Говорећи о ситуацији у Црној Гори, Додик је рекао да та земља има доста унутрашњих идентитетских раскола које не успијева да превазиђе.

- Апсолутно је неприхватљво да већ толико времена се не регулише питање везано за Српску православну цркву, које смо очекивали да ће бити ријешено одмах, то није било за одгађање - навео је Додик, те додао да би било добро да се то питање ријеши.

Коментаришући одгађање пописа у Црној Гори, који је раније био најављен за крај ове године, Додик је навео да се у прошлом попису преко 55 одсто становника изјаснило да говори српски језик, а 28 одсто да су Срби.

Он је напоменуо да је то било у вријеме тоталне тортуре тамо према Србима, да је толики број показује приврженост српском индетнитету, а да је за очекивати да би то сада могло бити много више.

- Неко је искалкулисао и видјео да би то могло да буде опасно за ту црногорску Црну Гору и зато се манипулише пописом и одгађа се  - рекао је Додик и додао да је потребно охрабрити Србе у Црној Гори и све оне који желе да се врате српском националном идентитету.

На питање да ли путује на Цетиње 4. септембра на устоличење Његовог високопреосвештенста митрополита црногорско-приморског Јоаникија, Додик је рекао да још није добио позив али да ће отићи ако се створе минимални услови за то.

Додик је навео да је владика Јоаникије посвећен и важан човјек СПЦ, који није спреман ни на какав раскол у СПЦ, признаје Синод у Београду и патријарха и оцијенио да ће се у том погледу залагати за статус имовине СПЦ у Црној Гори.

- Мислим да може да одигара важну улогу у консолидовању односа  - рекао је Додик, додајући да Црква не тражи ништа друго осим своје имовине, те оцјењујући да ће владика Јоаниције остати истрајан у борби за вриједности које је и раније показивао.