latinica  ћирилица
13/08/2021 |  11:42 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Шмит је за Српску само њемачки туриста

Политиколог Ненад Кецмановић поручио је да је Кристијан Шмит за Републику Српску, за сада, само њемачки туриста, да он не постоји за Русију и Кину, те да себе може да титулише искључиво као бившег кандидата за високог представника.
Ненад Кецмановић (фото: politika.rs) -
Ненад Кецмановић (фото: politika.rs)

Кецмановић је напоменуо да БиХ нема високог представника пошто је прихваћена оставка Валентина Инцка.

Он је навео да би Шмит као високи представник можда и могао да прође, али само по емоционалној, али не и по правној и политичкој основи, и то искључиво у бошњачкој половини ФБиХ.

- Муслиманско Сарајево је послије проглашења "закона о забрани негирања геноцида", Инцка испратило са сузама жалосницама, а Шмита дочекало са не мање суза радосница. Најрадије би задржало обојицу, а све је прилика да ће остати без иједнога - рекао је Кецмановић.

Он је у ауторском тексту за Политику нагласио да "траљава европско-америчка операција са високим представником у БиХ, од којих је један престао да то буде, а други није ни постао представља демонстрацију бахатости и ароганције".

- Имали су план да се "незавршени послови у Босни" обаве брзо и једноставно - политичким блицкригом на Републику Српску. Инцко је требало да наметне закон о забрани негирања геноцида и тако реактивира бонска овлашћења, те Шмиту омогући да настави тамо гдје је Педи Ешдаун стао и тако заврши развлашћивање Српске - рекао је Кецмановић.

Он је оцијенио да је Шмиту било само намијењено, али не и суђено да буде високи представник у БиХ.

- Неће недостајати ни Србима ни Хрватима. Чак ће и Бошњацима његов изостанак помоћи да сазру као народ и стекну политичко самопоуздање да самостално дјелују у оквиру реалних околности - рекао је Кецмановић.

Он је указао на то да Срби немају територијалне претензије на "њихова четири и по кантона", нити намјеру да им мајоризацијом било шта намећу.

- Бошњаци су то, међутим, 1992. године урадили па им се осветило и ваљда су се опаметили. Или ће опет чекати да им неко објасни да високи представник више не постоји јер су Русија и Кина двије од три суперсиле - рекао је Кецмановић.