latinica  ћирилица
13/08/2021 |  12:21 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Вишковић: Српски и јеврејски народ повезани нераскидивим везама

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, разговарао је данас у Бањалуци са Хаимом Бибасом, предсједником Федерације локалних власти Израела.
Вишковић са делегацијом федерације локалних власти Израела - Фото: РТРС
Вишковић са делегацијом федерације локалних власти ИзраелаФото: РТРС

Током састанка, Вишковић је нагласио да је Влада Републике Српске подржава дугогодишњу сарадњу између Савеза општина и градова Републике Српске и Федерације локалних власти Израела.

Предсједник Владе је истакао да се залаже да се та сарадња, уз подршку Владе, у наредном периоду додатно унаприједи и новим облицима међусобног повезивања између локалних власти Републике Српске и Израела, наведено је у саопштењу Биро за односе са јавношћу Владе Српске. 

- Влада Републике Српске у Изреалу препознаје искреног пријатеља, а надам се да ћемо у наредном периоду додатно продубити наше пријатељство и ојачати међусобну сарадњу у бројним областима, укључујући и јачање веза између локалних заједница из Републике Српске и Израела – рекао је предсједник Владе.

Предсједник Владе навео је да су српски и јеврејски народ повезани нераскидивим везама, те да два народа гаје снажну културу сјећања на страдање током Другог свјетског рата у концетрационом логору Јасеновац и другим, бројним заједничким стратиштима. Федерација локалних власти Израела већ годинама, заједно са Републиком Српском, учествује у обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту - Доњој Градини.

С друге стране, предсједник Федерације локалних власти Израела и градоначелник града Модина Хаим Бибас, истакао је да ће ова асоцијација радити на продубљивању сарадње са Савезом општина и градова, као сродним удружењем, истичући да Израел и Републику Српску веже нераскидиво пријатељство.

Бибас је најавио да ће, захваљујући дугогодишњој сарадњи, представници Савеза општина и градова бити њихови гости на годишњој конференцији Федерације локалних власти Израела, која окупља њихове локалне зајeднице, али и бројне компаније из ове државе.