latinica  ћирилица
14/08/2021 |  11:02 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Лукић: Наметнути Инцков закон ће бити оспораван

Адвокат Бранко Лукић рекао је да ће наметнути закон бившег високог представника Валентина Инцка о кажњавању "негирања геноцида" бити оспораван, јер он нема овлашћења да доноси законе.

- Нема право да доноси законе, а донео је законе. Закон може да се мења само законом. А он је донео закон о изменама Кривичног закона БиХ - рекао је Лукић, наводећи да Инцко има овлашћења да доноси само одлуке из надлежности Предсједништва и Савјета министара, али не да доноси ништа из надлежности Скупштине.

Лукић је оцијенио да је Инцко спремио терен за Кристијана Шмита да може да хапси и смјењује по Републици Српској, што не смије да буде допуштено.

Он је напоменуо да је извршна власт Републике Српске, заједно са Адвокатском комором Републике Српске ушла активно у заштиту свог становништва, које потписује петицију о неприхватању Инцковог закона и коју је до сада потписало 130.000 људи.

- То неће да се прихвати. Ушло се отворено у негирање тог Инцковог закона, који је стварно сулуд чин човека који је 12 година био неактиван и одлучио да на крају свог мандата направи последњу пакост - рекао је Лукић и додао да је видио да су у Кривичном закону БиХ већ унесене измјене, те сматра да бошњачка страна хоће да прогони људе.

Поводом најава да ће њемачки канцелар Ангела Меркел да се састане у Сарајеву са Кристијаном Шмитом и Инцком, Лукић је рекао да ће се видјети шта бити, али да је у овом овом моменту Шмит "туриста у Сарајеву", а не Инцков насљедник, јер није потврђен у Савјету безбједности УН.

Он се нада да у Србији и Хрватској нико неће примити Шмита као високог представника, јер су и српски и хрватски народ у БиХ против да се тако нешто нелегално призна.

Када је ријеч о иницијативи бошњачког лобисте Емира Рамића и његовог "Института за истраживање геноцида" из Канаде да, након наметања Инцковог закона, "Гугл" и "Твитер" са својих платформи уклоне садржаје у којима се негира "геноцид" у Сребреници, Лукић је навео да је све оркестрирано.

Наводећи да никакав рат не долази у обзир, Лукић је рекао да се види да се покушавају "на мала врата" наметнути неке ствари, али да је крајњи циљ Русија, међуциљ Србија, док тренутни главни напад иде на Републику Српску.

- Затварање уста не само да се покушава на глобалном нивоу преко Гугла и Твитера, него се ангажују да не дозволе људима да говоре и на неким скуповима - рекао је Лукић за ТВ Прва.

Лукић је навео да је врло опасан и Уставни суд БиХ, гдје три странца и два Бошњака стално прегласавају Србе и Хрвате, те да је једино исправно да се странци уклоне из институција моћи у БиХ.