latinica  ћирилица
16/08/2021 |  08:40 ⇒ 11:22 | Аутор: РТРС

Тривић: Школски час ће трајати 45 минута, пратићемо ситуацију (ВИДЕО)

Према препорукама Института за јавно здравство, настава у новој школској години ће почети 1. септембра, а час би требало да траје 45 минута, изјавила је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.
Наталија Тривић - Фото: Screenshot
Наталија ТривићФото: Screenshot

Она је, гостујући у нашем Јутарњем програму, нагласила да ће Министарство на почетку школске године инстистирати на овом трајању часова, а касније ће се, како је рекла, пратити епидемиолошка ситуација и поступати према препорукама епидемиолога.

- Што се тиче организације ученика по учионицама, предметна настава ће се одвијати у једној учионици, дакле професори ће се смјењивати по разредима, а не ученици. Тиме ћемо смањити контакт међу дјецом, а све остале мјере остају као и до сада - додала је Тривићева.

Она је нагласила да ће и за ову школску годину бити спремна настава преко РТРС-а у случају да одређени број ученика не буде могао присуствовати настави због вируса корона.

Тривићева је истакла да ће и даље током наставе бити обавезно ношење заштитних маски јер се не може обезбиједити довољна дистанца у учионицама, те да ће се у школама и даље водити рачуна да хигијена буде на високом нивоу.

Изнијела је и податак да је у овом моменту у Српској око 30 одсто вакцинисаних радника у просвјети и да се би се тај број до почетка школске године могао повећати на 42 одсто.

- Ми тежимо да број вакцинисаних у просвјети, а не само наставног кадра, буде већи како бисмо спријечили ширење вируса у школама. С обзиром да нам повећање заражених долази с јесени, ми морамо да предузмемо све што је у нашој моћи да би смо смањили клиничку слику - нагласила је министарка.