latinica  ћирилица
17/08/2021 |  13:49 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Пашалић: Суша ће знатно утицати на усјеве

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић оцијенио је да ће суша која је забиљежена у протеклом периоду знатно утицати на овогодишње усјеве, али да ће се њихов тачан обим моћи видјети тек на јесен.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је истакао да се та оштећења у појединим регијама најбоље виде на кукурузу, који је по обиму производње најважнија биљна култура.

- Процјењујемо да се у неким подручјима, као што је Семберија, Лијевче поље, односно на пјесковитим земљиштима гдје није проведена агротехника која је планирана, та штета може видјети и визуелно и креће се између 30 и 60 одсто - рекао је Пашалић у Бањалуци.

Он је напоменуо да је, с друге стране, на неким тежим земљиштима која се налазе уз ријеке, кукуруз у доброј кондицији, као и друге пољопривредне културе.

- У повртарству се поврће углавном наводњава, тако да ту немамо много штете, али о коначним процјенама ћемо моћи говорити тек на јесен када кукуруз буде дошао на бербу - рекао је Пашалић.

Он је подсјетио да је Влада у посљедњих осам година у системе за наводњавање уложила 42,5 милиона КМ, те подигла те систем на седам хиљада хектара.

- Уложили смо и додатних осам милиона КМ из наших средстава кроз редовне подстицаје, гдје свим произвођачима који подигну систем за наводњавање враћамо 30 одсто средстава - рекао је Пашалић.

Он је навео да се усјеви могу и осигурати, те да сваки произвођач који осигура усјеве од суше има 50 одсто премије које плаћа Министарство.

- Не можемо намирити штету од суша, али можемо да ту штету предуприједимо кроз изградњу система за наводњавање и осигурање усјева - истакао је Пашалић.