latinica  ћирилица
17/08/2021 |  16:27 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

НР Кина: Шмит нема легитимитет, СБ УН није дао сагласност

Након Русије и Кина је упутила дипломатску ноту на адресу Канцеларије високог представника у БиХ. Како је потврђено за РТРС из амбасаде Народне Републике Кине у дипломатској ноти је наведено да Пекинг не прихвата легитимитет Кристијана Шмита као новог високог представника у БиХ.
Ђи Пинг - Фото: РТРС
Ђи ПингФото: РТРС

- Кинеска страна досљедно поштује суверенитет, независност и територијални интегритет БиХ. Увјерени смо да народи и грађани у БиХ имају мудрост, способност и право да самостално одлучују којим путем иде њихова земља, те пронађу рјешење проблема с којима се суочавају - истичу из Амбасаде НР Кине.

За Кину високи представник и његова "бонска овлашћења" представљају посебан ангажман у посебном контексту, који је, четврт вијека од окончања рата значајно промијењен, па у новом, међународну заједницу виде тек као асистента.

С обзиром да Савјет безбједности УН-а није усвојио нацрт резолуције о продужењу мандата високог представника који су предложиле Русија и Кина, значи да Савјет безбједности није дао сагласност кандидату номинираном од релевантних страна, зато тај кандидат нема легитимитет.

Кинеска страна изражава жаљење због тога и поновила је овај став у јучерашњем допису одговора ОХР-у.

- Прошла је четвртина вијека од окончања рата у БиХ и ситуација је значајно промијењена. У новом контексту, међународна заједница би требала да у складу са развојем ситуације, пружа помоћ БиХ на начин који одговара правим потребама ове
земље и њених грађана - наглашавају из кинеске Амбасаде.