latinica  ћирилица
18/08/2021 |  10:32 ⇒ 10:38 | Аутор: РТРС

За лијечење дјеце обољеле од спиналне мишићне атрофије 1,2 милиона евра

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству тренутно финансира лијечења троје дјеце која болују од спиналне мишићне атрофије, а до сада је за њихово континуирано лијечење издвојено око 1,2 милиона евра.
ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења,стања и повреда дјеце (Фото: fondsolidarnosti.com) -
ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења,стања и повреда дјеце (Фото: fondsolidarnosti.com)

Република Српска је оснивањем Фонда солидарности системски ријешила проблем финансирање лијечења дјеце у иностранству, укључујући лијечење обољелих од спиналне мишићне атрофије, саопштено је из овог фонда поводом августа - мјесеца обољелих од ове болести.

- Најмање што сви можемо да учинимо за обољеле и њихове породице јесте да се информишемо, да се заинтересујемо и научимо нешто о овом обољењу и стању обољелих, те да пружимо подршку њиховим активностима да имају што бољи положај у друштву - наводи се у саопштењу.

Фонд солидарности је упутио искрену захвалност и подршку породицама дјеце обољеле од спиналне мишићне атрофије и Савезу за ријетке болести Републике Српске за активности и напоре којима настоје да обезбиједе што боље услове за обољелу дјецу и којима јачају свијест друштва о овом обољењу.

У саопштењу се додаје да, иако Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству од оснивања настоји да пружа подршку породицама дјеце обољеле од овог тешког обољења, у августу - мјесецу када се широм свијета спроводе активности с циљем подизања свијести о спиналној мишићној атрофији, жели да укаже да ове породице заслужују посебну пажњу цјелокупног друштва и да им се ода признање за све што чине за своје малишане.

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству почео је са оперативним радом 2018. године ради финансирања трошкова лијечења дјеце до 18 година у иностранству онда када њихово лијечење није могуће у Републици Српској нити у установама изван Српске са којима Фонд здравственог осигурања Републике Српске има потписане уговоре.