latinica  ћирилица
19/08/2021 |  12:12 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије у Добоју: Ја сам овдје свој међу својима (ВИДЕО)

Патријарх српски Порфирије истакао је у обраћању да је велика радост испунила његову душу због тога што је прва посјета Републици Српској и БиХ управо посјета Добоју.
Патријарх Порфирије - Фото: СРНА
Патријарх ПорфиријеФото: СРНА

- Имам вас у срцу и непрестано се молим Богу за вас и молим вас да се молите за мене, јер ја сам овдје заиста свој међу својима - поручио је патријарх након славског обреда поводом крсне славе града Добоја Преображења Господњег.

Патријарх Порфирије је позвао на очување мира, истичући да морамо да поштујемо и уважавамо једни друге. Указао је на потребу јединства и на смиреност, насупрот неслагању, да би Срби сачували своје име и идентитет.

- Ја ћу се молити за мир на овим просторима и у учинићу све, заједно да својом браћом архијерејима, да ми будемо оно што јесмо и да своје српско име носимо са поносом - истакао је патријарх.

Да би се то могло, истакао је он, неопходно је своје не продати ни по коју цијену, јер када српски народ зна шта је његово, знаће да цијени и туђе, а у томе се треба равнати према искуству предака.

- Јединство, љубав и вјера чине да знамо да нас Бог воли - поручио је патријарх.

Патријарх Порфирије је нагласио да је Република Српска гарант мира и постојања српског народа у БиХ, али и гарант суживота свих народа у БиХ.

Патријарх српски је нагласио да је дошао у крајеве одакле су и његови коријени, који су уткани у његово биће и душу, што му је, како ја рекао, давало и даје снагу.

Он је рекао да је на овим подручјима било много неспоразума, крви и патње, поручивши да обично људи имају потребу за разумијевањем, за миром и суживотом без обзира на вјеровање и да ту постоји простор за јединство, упркос онима који имају друге интересе.