latinica  ћирилица
20/08/2021 |  11:24 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Додик: Добио сам позив из Тужилаштва БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потврдио је да је Тужилаштво БиХ од СИПА затражило да га саслуша у вези са, како је рекао, наводним негирањем геноцида у Сребреници.
Милорад Додик -
Милорад Додик

Додик је у Мостару истакао да ако Савјет безбједности каже да је Кристија Шмит нови високи представник у БиХ, то ће бити прихваћено.

Све док се то не деси, каже, Шмит је странац који не може да доноси законе и намеће их у БиХ, без обзира на њихов садржај. То не може чак ни по бонским овлашћењима, закључио је Додик.

- Мислим да сам човјек против којег има највише кривичних пријава. Сваки дан нешто стиже. Видим да је из Тужилаштва БиХ од СИПА затражено да ме саслушају о наводном негирању геноцида у Сребреници. Ми једноставно не желимо имати странце који намећу законе, без обзира какви су садржаји закона. Очигледно је да се ми у Босни и Херцеговини никада нећемо договорити око тога - навео је Додик.

Истакао је да Срби нису поданици и не желе да имају странце који ће о томе одлучивати.

- Неизабрани странац не може да доноси законе и намеће их, то не може чак и по бонским овлаштењима. И друга важна ствар, ми у БиХ немамо, формално правно гледано, а што се нас Срба и суштински тиче, ми немамо високог представника. Овај што је овдје, он се нешто фолира и нешто представља, али он није изабран на начин како је то предвиђено. Бошњацима то ваља, нама не ваља - поручио је Додик.