latinica  ћирилица
20/08/2021 |  11:38 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Без сагласности о вету Бошњака (ВИДЕО)

На сједници Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске, без сагласности о вету Бошњака на одлуку о пријевременом ступању на снагу Закона о непримјењивању одлуке високог представника и Закона о допуни Кривичног законика Републике Српске.
Заједничка сједница - Фото: РТРС
Заједничка сједницаФото: РТРС

Слиједи одлучивање у Уставном суду Републике Српске.

И данас без консензуса о вету Бошњака. За предлагача, Народну скупштину Српске амандмани клуба Бошњака нису били прихватљиви. Милан Петковић, потпредсједник Народне скупштине каже, ти амандмани били су без образложења.

- Једино обрзложење било је да се тим негира постојање БиХ и њен суверенитет и територијални интегритет. А ини нису ни на који начин доказали ни ти показали да се тиме крши право конститутивног народа односно витални национални интерес Бошњака. Јер се ни не крши овдје се чува суверенитер Републике Српске и штите сви народи у БиХ - истакао је Петковић.

Будући да на сједници није постигнута сагласност у погледу разматраних закона и одлука, акти су прослијеђени Уставном суду Републике Српске – Вијећу за заштиту виталног интереса ради доношења коначне одлуке, саопштено је из Вијећа народа.

- Предмет се упућује Уставном суду Српске, а након тога уставни суд доноси своју коначну одлуку. Ви знате да постоји могућност да то иде и на Уставни суд БиХ, али то је сада ствар Бошњака шта ће они даље - рекла је предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић.

- Ово је моменат када није било ни покушаја да се усагласимо, јер нисмо имали дискусију ни по једној ни по другој тачки дневног реда, овдје је било немогугуће помирити наше ставове - посланик из бошњачког народа у Народној скупштини Републике Српске Сенад Братић.

 Народна скупштине Републике Српске је на посебној сједници 30. јула по хитном поступку усвојила Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске и Закон о непримјењивању одлуке високог представника.