latinica  ћирилица
20/08/2021 |  12:24 ⇒ 17:15 | Аутор: СРНА

Мајкић: Пожари искориштени као оружје у политичкој борби

Пожари са којима се БиХ већ данима бори, који угрожавају становништво, чине огромну материјалну штету и уништавају ендемске врсте шума, поново су показали колико је БиХ као земља неспремна да се ухвати у коштац са стварним проблемима, али итекако спремна да и ову несрећу искористи као оружје у политичкој борби, изјавила је Срни замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић - Фото: СРНА
Душанка МајкићФото: СРНА

Она је указала на чињеницу да је ово стање послужило за оркестриране нападе на српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика из политичког Сарајева које на све начине покушало описати његову бездушност, јер се "није удостојио" дати сагласност за кориштење хеликоптера Оружаних снага БиХ за гашење пожара.

Мајкићева је упитала како је могуће да друга два члана Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић не знају да хеликоптери Оружаних снага БиХ не могу бити ангажовани на гашењу пожара због застарјелости и неадекватног одржавања, а нарочито због опасности по живот посаде.

- Зар баш нико није имао да им објасни да хеликоптери Оружаних снага могу учествовати у пружању помоћи локалном становништву само ако су технички потпуно исправни, а то значи редовно сервисирани и прописно одржавани - а знамо да није тако - рекла је Мајкићева која је и делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Она је напоменула да је старост хеликоптера Оружаних снага БиХ између 30 и 50 година и да нису редовно одржавани.

Према њеним ријечима, посљедњи ремонт плаћен је око 10 милиона марака наводно украјинској фирми, иако су неки тврдили да нису ни видјели Украјину јер су враћени у лошијем техничком стању него што су били прије ремонта.

Техничка документација о квалитативном пријему ремонтованих летјелица, додала је она, због великог броја примједби војног особља које било ангажовано на пријему послије извршеног ремонта, завршила је бачена у језеро Богданић.

- Комшић је покушавао објаснити разлоге због чега се не користе хеликоптери Оружаних снага, јер у складу са законом о одбрани мора постојати сагласност између три члана Предсједништва БиХ како би се уопште ангажовали ресурси Оружаних снага, а ето - српски члан не да сагласност - рекла је Мајкићева.

Она је истакла да је српски члан Предсједништва БиХ објаснио да би ангажовање оваквих неодржаваних летјелица представљало опасност за живот пилота и да је то једини разлог изостанка његове сагласности.

Мајкићева је подсјетила да су Оружане снаге БиХ 2006. и 2012. године већ имале случајеве рушења хеликоптера, али да тада, срећом, нико није страдао.

- Праву помоћ у гашењу пожара на територији Федерације БиХ је пружио Хеликоптерски сервис Републике Српске, иако не можемо заборавити колико су пљуштале критике из тог ентитета када је Српска набављала хеликоптере који су, сад видимо, у свему испунили своју мисију - констатовала је она.

Мајкићева је указала на потпуну неодговорност Министарства одбране у Савјету министара када је у питању ремонт хеликоптера Оружаних снага и подсјетила да је руска Федерална служба за војно техничку сарадњу упутила својевремено писмо упозорења властима БиХ у којима је наведено да је Министарство одбране на тендеру за ремонт хеликоптера "МИ-8", умјесто њихове, изабрало литванску компанију без сертификата.

- Руси нису могли да разумију како они, као свјетски лидер у конструкцији и производњи хеликоптера, а то је фирма "Хеликоптери Русије", буду елиминисани на тендеру од литванске фирме "Хелисота" која нема лиценцу за ремонт, нити може гарантовати сигуран рад хеликоптера након поправке - рекла је она.

Све то, оцијенила је, није било довољно и Министарство одбране је кључни кривац зашто је стање када је у питању одржавање хеликоптера овакво какво јесте.