latinica  ћирилица
20/08/2021 |  13:33 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Хрватска дијаспора Аустралије вјероватно стоји иза текста о Јасеновцу

Историчар београдског Музеја жртава геноцида Стефан Радојковић рекао је да хрватска дијаспора из Аустралије вјероватно стоји иза аутора јеврејског имена Давида Голдмана, чији је текст о минимализовању броја жртава усташког логора Јасеновац недавно објавио изралески лист "Џерузалем пост".
Џерузалем пост уклонио текст о Јасеновцу (Фото: rts.rs) -
Џерузалем пост уклонио текст о Јасеновцу (Фото: rts.rs)

Радојковић је навео да је чланак у овом угледном израелском листу, у којем се тврди да у усташком логору Јасеновац није убијено више од 4.500 људи, представља ревизионистички текст који је написала особа за коју је уопште питање да ли постоји.

- Давид Голдман не постоји, и иза овог имена вјероватно стоји хрватска дијаспора из Аустралије која је, барем дијелом, неусташки оријентисана - рекао је Радојковић.

Он је за ТВ "Пинк" истакао да су наводне оптужбе на рачун Срба и Србије добиле на тежини измишљањем аутора који има јеврејско име.

Ово је, каже Радојковић, био покушај реакције на дешавања у свијету, попут прославе у Блајбургу, која је препозната као величање Независне Државе Хрватске /НДХ/, због чега католичка црква, посебно у Аустрији почиње да забрањује овакве скупове.

- Ту је и стопирање канонизације Алојзија Степинца, па је сада хрватској дијаспори било потребно да на неки начин "замути воду" - рекао је Радојковић.

Он је напоменуо да негативне реакције на текст "Давида Голдмана" нису дошле само од Музеја жртава геноцида и Министарства спољних послова Србије, већ и бројних међународних организација.

Ауторски текст Давида Голдмана, у коме се између осталог тврди да је у Јасеновцу убијено највише 4.500 људи, као и да Срби из садашње српске власти манипулишу и злоупотребљавају Холокауст како би вјештачки и лажно увећали број жртава српског поријекла, уклоњен је са интернет странице израелског листа "Џерузалем пост".

Реакцију београдског Музеја жртава геноцида, овај израелски лист је објавио, не само на интернет порталу, већ и у дневним новинама.

- На овај начин показујемо како треба да се реагује на овакве и сличне наводе - каже Радојковић.

Историчар Небојша Дамњановић је рекао да су се саме усташе, барем неке од њих, згражавале над злочинима у Јасеновцу, кајали су се због њих и називали овај логор чудовишним мјестом.

Историчар Момчило Диклић је рекао да је задовољан реакцијом и ставом Музеја жртава геноцида.

- Повратили смо дио истине у свијету и да се више не може склањати истина да је Јасеновац постојао. Управо зато је ову истину требало напасти у неком јеврејском листу и негирати је - додао је он.