latinica  ћирилица
20/08/2021 |  18:50 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

Промовисана књига "Ничији војници - у сарајевском паклу 1992. године"

У бањалучком Културном центру Бански двор вечерас је промовисана књига "Ничији војници - У сарајевском паклу 1992. године", аутора Жељка Пантелића, као свједочанство о убиствима војника и ратних заробљеника који су пали у руке муслиманских формација.
Промоција књиге - Фото: РТРС
Промоција књигеФото: РТРС

Пантелић је навео да је као припадник 65. заштитног моторизованог пука ЈНА био заробљен приликом напада муслиманских паравојних формација на колону ЈНА у повлачењу из Сарајева.

- Догађаје тог времена сам фактографски приказао у књизи и сигурно је да представљају јасан доказ злочиначких намјера. Књига показује и како су створени митови о "граду - жртви", који су се користили за потребе ратне пропаганде муслиманског вођства, а засновани су на искривљеним приказима стварности - рекао је новинарима Пантелић.

Он је навео да је књига резултат истраживања догађаја у Сарајеву, у априлу и мају 1992. године, на основу обимне документације која се налази у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да ова књига јасно показује злочиначко, системски криминално и сецесионистичко окружење у којем су се нашли остаци некадашње ЈНА.