latinica  ћирилица
23/08/2021 |  18:56 ⇒ 24/08/2021 | 07:17 | Аутор: РТРС

Покушај ФБиХ да Србе пошаље у историју (ВИДЕО)

Најмање 250 хиљада Срба, поријеклом из Федерације, могло би да остане без земље, шума и других некретнина, примјеном члана 58 Закона о стварним правима ФБиХ - упозорава предсједник Одбора за заштиту права Срба у том ентитету Ђорђе Радановић. Спорни члан омогућава да лица која незаконито десет, у неким случајевима и 20 година, користе земљу у власништву Срба, постану власници те имовине. Делегат у Дому народа федералног парламента Горан Броћета каже да је то још један покушај федералних власти да се Срби, овај пут на тих начин, уклоне из тог ентитета.
Имовина Срба у Федерацији БиХ - Фото: РТРС
Имовина Срба у Федерацији БиХФото: РТРС

Ратни вихор раселио је по свијету скоро пола милиона Срба из Федерације. У међувремену, њихова дједовина зарасла је у коров, имања узурпирале дојучерашње комшије Бошњаци и Хрвати. Незаконито сијеку шуму, користе изворе воде, напасају стоку на пашњацима, обрађују земљу у власништву Срба.

- Од 2007. запосјели су овај простор. Без питања власника, да ли су уопште дужни да нам надокнаде, ништа - истакао је Мишо Ђурђић, село Округлица, Вареш.

Рајко Миљанић, Брадина, код Коњица, наглашава да мјештани користе посједе неколико година уназад.

- Ови мјештани ту користе ово моје имање неколико године. Хамо Јусуфбеговић, звао сам полицију из Коњица, три године је користио, уклонио је кућицу али оставио ограду и даље је користи - тврди Миљанић.

Од незаконитог кориштења до правно верфиковане "отимачине" српске имовине, потребно је да деценију или двије у континуитету узурпирате српску имовину, што и није проблем, јер су прави власници, Срби одавно напустили Федерацију. Узгред, у члану 58. Закона о стварним правима наводи се да особа постаје власник туђе некретнине ако је "посјед савјестан". У преводу то значи да незаконити узурпатор може рећи да није знао да нема право на земљу коју користи.

- Сваки Бошњак који користи српску земљу ће рећи да је то његова земља и његов насљедник ће рећи да је од тате чуо да је то његова земља и тако се стиче савјесност и још нађе пар свједока који ће да кажу јесте он је то користио 20 година и то је његова земља - поручује Ђорђе Радановић, предсједник одбора за заштиту права Срба у ФбиХ.

Прекњижавање српске имовине у Федерацији на нове власнике, Срби могу да спријече тако што ће у полицијској станици поднијети писани захтјев да се с њиховог имања уклони узурпатор. Тиме ће, каже Радановић прекинути фамозни континуитет од десет или 20 година незаконитог коришћења, као правни основ за стицање права власништва.

- Моја претпоставка да сигурно 250.000 Срба има проблем са досјелошћу тј. одржаја и да могу остати без имовине на овај начин, кориштењем члана 58 Закона оствареним правима ФБиХ - наглашава Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФбиХ.

- Овај Закон о стварним правима је још један у низу апсурда саме БиХ и ФБиХ, јер ако је нечији катастар постојао прије 100 или 200 година како неко то може преименовати на своје име и бити корисник те некретнине 1/1, то је покушај Федерације да Србе пошаље у историју - рекао је Горан Броћета, делегат у Клубу Срба у Дому народа парламента ФБиХ.

Да Срби не би трајно били избрисани с ентичких простора у Федерацији БиХ, потребно је да што масовније, и поред опструкција, указују да имају своју имовину. Процјене су да од пријератних 540 000, на подручју Федерацији живи свега 45.000 Срба, а да право на изузетно вриједну имовину у том ентитету, има близу 400.000 Срба.