latinica  ћирилица
23/08/2021 |  19:01 ⇒ 24/08/2021 | 07:11 | Аутор: РТРС

Какве су посљедице пожара у Херцеговини? (ВИДЕО)

На подручју Херцеговине активна су два пожара, између Гацка и Билеће и између Увјеће и Зубаца, на подручју Требиња, гдје је рано јутрос ватра избила на три мјеста. Пожар се приближава кућама у селу Зупци које, за сада нису угрожене, а требињски ватрогасци приводе крају припреме да да га сузбију. Откако су прије мјесец дана почели, пожари су оставили пустош, а опожарене површине мјере се хиљадама хектара. Неке штете никада неће бити утврђене.
Билећа-пожар - Фото: РТРС
Билећа-пожарФото: РТРС

Иза сагорјелог ниског растиња и шуме крију се бројне посљедице по становништво, животињски и биљни свијет. Према прелиминираним подацима, за нешто више од мјесец дана, на подручју Центра за газдовање кршем, у четири локалне заједнице, изгорјело је око седам хиљада триста хектара.

- Ове биљке ће се осушити или ће изгубити виталност, неће задржавати тло, ово ће постати нанос, који ће завршити у Билећком језеру - истакла је Јована Петијевић, Центар за газдовање кршом, Требиње.

За обнову ће бити потребан дуг временски период.

С обзиром на то да пожаришта још нису утихнула, економске штете од пожара тек треба да буду процијењене. Еколошке су много веће, и доћи ће на наплату у годинама испред нас. Стручњаци из области шумарства кажу да свега до двадесет четири одсто листопадних стабала, која су била захваћена пожаром, може да се обнови, а да ће за враћање у првобитно стање бити потребне десетине година.

Рурално становништво, осим штете на приватним шумама, до даљњег неће моћи да напаса стоку на ионако оскудним пашњацима. Сточне хране, тврде, имаће до децембра.

- Имам за сада, а шта ћу за зиму, нема с чим зиму чекати, нема гдје да се купи, то је требало раније, од тога нема ништа - прича Радоје Капор, село Мириловићи, Билећа.

Оно што није уништила ватра, дотукла је суша. Посљедња јача киша пала је двадесетог маја.

- Комплетан био систем је нарушен, станишта дивљих животиња су поремећена, немају простор за испашу, као и домаће животиње - наглашава Јована Петијевић, Центар за газдовање кршом, Требиње.

Људски немар овакав траг оставља годинама. Кад линија под ову сезону пожара буде подвучена, уништене површине биће много веће од поменутих, али и посљедице које остављају пожари.