latinica  ћирилица
24/08/2021 |  18:07 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Хоће ли Тужилаштво БиХ процесуирати Џаферовића? (ВИДЕО)

Док јавност у Сарајеву прижељкује процесуирање српског члана Предсједништва Милорада Додика јер пркоси "Инцковом закону", бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић несметано велича тзв. Армију БиХ.
Шефик Џаферовић - Фото: РТРС
Шефик ЏаферовићФото: РТРС

И поред десетина судских пресуда, домаћих и суда у Хагу, Џаферовић минимизира ратне злочине и приписује их појединцима у редовима Армије.

Шеф Клуба Срба у Дому народа ПС БиХ Средоје Новић очекује да Тужилаштво формира предмет против Џаферовића, у супротном то је доказ да је бивши високи представник наметнуо закон само за кажњавање Срба.

Ако се у Тужилаштву БиХ досљедно буду придржавали наметнутих измјена Кривичног закона БиХ, Шефик Џаферовић би могао бити процесуиран због негирања пресуђених ратних злочина које је починила тзв. Армија БиХ над Србима, Хрватима, али и Бошњацима у бившој АП Западна Босна.

- Покушава се направити виртуелни злочиначки подухват Армије БиХ који није постојао. Армија БиХ је водила часну борбу, злочини ако су били, били су злочини појединаца и они требају да одговарају за њих. Никако нису били дио система, систем се борио против злочина - рекао је Џаферовић.

Овом изјавом Џаферовић се практично пријавио Тужилаштву. Међутим, из те институције без икакве реакције, иако су након Инцкове одлуке пожурили да убиједе јавност да ће формирати предмет чим неко порекне геноцид, злочин против човјечности или ратни злочин. Ево им прилике да тестирају ријешеност и питају Џаферовића да ли негира судске пресуде за ратне злочине које су починили припадници тзв. АРБиХ у Сарајеву, Коњицу, западнокрајишким општинама, Травнику, на Озрену и Зеници гдје је провео рат као шеф полиције.

- Шокантно је да људи говоре да је то била чиста и честита армија и не питају се ко је одсијецао главе стотинама људи у околини Завидовића, Маглаја, Озрена... Да ли то значи да је то наметнути закон само против Срба а не закон против свих који негирају зллочине јер да је тако, био био формиран предмет - каже Новић.

Џаферовићеве, као и тврдње страначког лидера Бакира Изетбеговића, да су Војска Републике Српске и ХВО чиниле системске злочине, а да су у тзв. АРБиХ то били изоловани и поједниначни случајеви, падају пред снагом аргумената.

У Хагу и пред домаћим судовима осуђено је 86 војника и официра тзв. Армије, међу којима генерали Расим Делић, Енвер Хаџихасановић, Сакиб Махмуљин, а суди се генералима Атифу Дудаковићу и Рамизу Дрековићу. Мада су број пресуђених и висина казни енормно мањи у односу на српске оптуженике, то довољно говори о обиму и системском чињењу ратних злочина које негира Џаферовић.

- Просто је невјероватно да људи из највишег врха СДА говоре да је тзв. АРБиХ била тобоже чиста армија, да није правила никаве злочине. Само се треба запитати ко направи толике злочине над хиљадама Срба у Сарајеву, ко Добровољачку направи злочиначком улицом итд. - каже Новић.

Ако изостане реакција Тужилаштва биће то сигнал да је наметнути закон о забрани негирања геноцида и ратних злочина уперен искључиво против интереса српског народа и да ће постати политичко средство за затворско кажњавање и елиминацију српских званичника с политичке сцене, како би СДА лакше остварила своје циљеве.