latinica  ћирилица
24/08/2021 |  18:49 ⇒ 22:29 | Аутор: РТРС

Мејер: Идем у Републику Српску, надам се да нећу бити ухапшен

Бивши замјеник шефа ЦИА за Балкан и члан Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године, Стивен Мејер рекао је да ће из Београда отпутовати у Републику Српску и да се нада да неће бити ухапшен, јер ће и тамо да понови свој став да злочин у Сребреници није био геноцид.
Стивен Мејер - Фото: РТРС
Стивен МејерФото: РТРС

Мејер је рекао да је запрепашћен што било ко прихвата као ваљан и важећи закон бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка о кажњавању негирања геноцида.

- Не могу да вјерујем да човјек који је описан као кукавица три дана прије него што напусти земљу и своју дужност прогласи закон за који каже да мора да га усвоји без икаквих измјена - рекао је Мејер на конференцији за новинаре Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији 1992-1995. године.

Он је истакао да тај закон није усвојио парламент, те сматра да је нелегално и неморално наметнут.

Мејер каже да нико не негира геноцид сам по себи, али да се оно што се десило у Сребреници не уклапа у дефиницију геноцида УН.

- Ми кажемо да оно што се десило у Сребреници не подразумијева да потпада под обухват геноцида. Било је масовно убиство и то је било ужасно и рекли смо то Влади Републике Српске - ту су Срби починили злочине. Али ту има и нешто што је и Влада Републике Српске рекла - хоћемо да видимо шта се десило у прошлости, да се помиримо са тим да бисмо могли да имамо бољу будућности - рекао је Мејер.

Мејер је закључио да је "Инцков закон" напад на демократију у БиХ, јер такав закон треба да дође из парламента, а не од некога са стране.