latinica  ћирилица
25/08/2021 |  10:31 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

У Српској од септембра веће пензије (ФОТО/ВИДЕО)

Од септембра, пензије у Републици Српској биће повећане за два одсто, најавио је премијер Радован Вишковић у Теслићу, гдје је присуствовао Изборној скупштини Удружења пензионера Републике Српске.
Раст пензија - Фото: РТРС
Раст пензијаФото: РТРС

Од наредног мјесеца пензије би требало да расту за два одсто, што значи да ће по основу тог повећања сваки мјесец из буџета бити издвојено два милиона марака.

Вишковић подсјећа да ће тако у овој години укупно повећање пензија износити пет, а од 2013. године 34,5 процената, што је, каже, значајно, ако се пореди са Федерацијом БиХ гдје су у том периоду пензије расле за 15 одсто.

Ванредно повећање пензија поздравили су и новоизабрани предсједник Удружења пензионера Ратко Трифуновић и предсједник Скупштине овог Удружења Слободан Брдар.

То је један вид социјалног и економског оснаживање пензионерске популације, што ће, кажу, бити приоритет у њиховом будућем раду.

Премијер Српске подсјетио је да су пензионери у 2021. добили и једнократну новчану помоћ, а из буџета се издвајају средства за њихово бањско лијечење.

Вишковић је најавио да ће у септембру на дневном реду Владе бити и ребаланс буџета, те да ће буџетски оквир ребалансом бити повећан за 400 милиона марака.

У креирању ребаланса, Влада рачуна и на бескаматна средства ММФ-а.

Премијер је потврдио да ће новац од ММФ-а, између осталог, бити усмјерен у превенцију ковида 19 и опоравак привреде у условима пандемије.