latinica  ћирилица
25/08/2021 |  19:27 ⇒ 22:27 | Аутор: РТРС

Погоршана епидемиолошка ситуација; Препорука за вакцинацију дјеце (ВИДЕО)

Погоршава се епидемилошка ситуација јер расте број новобољелих у Српској.

Вирус корона потврђен је код 162 особе, од 471 лабораторијског узорка. Преминуло је шесторо обољелих.

Највише заражених је из Бањалуке, Требиња, Бијељине и Невесиња.

Сва упозорења медицинских радника нажалост се обистињују. Епидемиолошке мјере се све слабије поштују.

- У овом тренутку углавном оболијевају млађе особе које су невакцинисане, али са порастом броја обољелих које очекујем у наредном периоду оболијеваће и друге особе - изјавила је епидемиолог из Дома здравља Требиње доктор Јелена Дурић.

Ситуација са ковид обољелим у болницама се усложњава. У УКЦ Српске је 136, а у осталим болницама 94 ковид обољела. Најваљују се отварања нових одјељења за ове пацијенте.

- Имамо већ план шта радити у случају повећања броја заражених, али нека се грађани не брину - нагласио је генерални директор УКЦ Републике Српске професор доктор Владо Ђајић.

Доктор Немања Илић из болнице у Требињу упозорава да су 95 одсто случајева људи који нису вакцинисани 

- Имамо једну собу за позитивне случајеве и тренутно смо лимитирани због радова спровођења централног кисеоника на нашем одјељењу, што ће и те како побољшати наш рад када поново пређемо на ковид режим - рекла је руководилац ковид одјела Болнице Градишка доктор Бранка Милошевић.

Повећава се и број оних који се желе вакцинисати како расте број новозаражених. Препоруке су и да се вакцинишу дјеца старија од 12 година.

И љекари својим примјером дају значај вакцинацији. Епидемилог и начелница Службе епидемиологије Института за јавно здравство Нина Родић Вукмир вакцинисала се са обје дозе у периоду док је била дојиља и када је њена беба имала шест мјесеци.

Друга докторка из регионалног центра Института из Зворника вакцинисала је свог петнаестогодишњег дјечака.

- И свакако то није прво дијете које је вакцинисано. Већ нам се јављају родитељи који желе да вакцинишу дјецу, посебно зато што постоје дјеца која желе да иду на интернатске програме за почетне разреде средње школе или дјеца која желе размјене студената, односно ђака, гдје су им услови да буду вакцинисани. Различити су захтјеви зашто родитељи желе вакцинисати своју дјецу - изјавила је Родић Вукмир.

Дјеца обољела од астме свакодневно се боре са респираторним проблемамима са којима се сусрећу и заражени вирусом корона. Зато су из удружења Анемона Приједор добронамјерно прихватили могућност вакцинисања дјеце против вируса корона.

- Од изузетне је важности да се и дјеца као и одрасли вакцинишу да би умањили симптоме ковида - рекла је предсједник Удружења за помоћ обољелим од астеми хроничне опструктивне болести плућа Анемона Приједор Илинка Мацура.

Седманаестогодишњи Предраг Митровић из Бијељине у дилеми је вакцинисати се сада или када напуни 18 година.

- Ако неко има жељу да се вакцинише уз присуство свог старатеља да се потпише да жели да се вакцинише - рекао је епидемиолог у Дому здравља Бијељина доктор Младен Грујичић.

У Српској је подијељено још 25.000 доза друге компоненте вакцине Спутњик.

Републички штаб за ванредне ситуације на данашњој сједници одобрио је донацију 18.400 брзих антигенских тестова.