latinica  ћирилица
26/08/2021 |  19:24 ⇒ 19:25 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Шмит је гост у БиХ и Додик се неће састати с њим

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик неће се састати са Кристијаном Шмитом, јер он није високи представник, него гост у БиХ, изјавио је савјетник за унутрашњу политику српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

Ковачевић је рекао да је Шмит човјек који иза себе има завидну политичку каријеру у Њемачкој, али да он није високи представник, те да у том контексту не може ни бити састанка с њим.

- Ми се трудимо да поштујемо Дејтонски споразум. Једино што је релевантно у Дејтонском споразуму јесте Анекс 10 који јасно предвиђа на који начин се бира високи представник у БиХ - подсјетио је Ковачевић и додао да то у случају Шмита није испоштовано, јер је њега "изабрало неко тијело, које се зове ПИК", али то тијело у Анексу 10 не постоји.

Ковачевић је нагласио да је посљедњи високи представник у БиХ Валентин Инцко, јер за Шмита није донесена никаква резолуција у Савјету безбједности УН и није потврђено његово такозвано именовање у Савјету безбједности УН.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ је поновио да се Додик неће састати са Шмитом у својству високог представника, те да не искључује могућност да се негдје случајно сретну.

- Ако се /Додик/ игдје сретне случајно са Шмитом, могу са сигурношћу да претпоставим да ће прво да му каже да он није високи представник у БиХ - рекао је Ковачевић за Телевизију Н1.

Ковачевић је појаснио да Додикова одлука да се сутра састане са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом није противна закључцима Народне скупштине Републике Српске.

Он је навео да су закључци свих парламентарних странака у Републици Српској јасни, те да у њима не постоје услови да представници Српске у заједничким институцијама БиХ доносе одлуке, осим у случају одлуке која би била противна интересима Републике Српске.

- Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је у камеру медијима рекао да нема ништа против. И други предсједници опозиционих странака су исто тако рекли - истакао је Ковачевић, додајући да су изјаве члана ПДП-а Јелене Тривић да је Додик самостално донио одлуку нетачне и да одражавају лошу комуникацију у ПДП-у.

Ковачевић је оцијенио да је сарајевским медијима стало да дође до нарушавања српског јединства, али је гарантовао да га Милорад Додик и СНСД неће нарушити.

- Нама не пада на памет да ми не дозвољавамо доношење одлука на тај начин да некоме препустимо да доноси одлуке у име БиХ, а да се ми склонимо у страну и да гледамо шта се ради и да се онда већином ради на штету Републике Српске и српског конститутивног народа. Ми мислимо да не треба да дозволимо, ни у међународној комуникацији, нити било гдје, да се доносе одлуке и говори о стању у БиХ без нас - поручио је Ковачевић.

Он је нагласио да је БиХ у стању перманентне кризе.

- Ово је, дефинитивно, највећа политичка криза која ће очигледно да се проширује и буде већа - сматра Ковачевић.

На наводе новинара да СНСД и предсједник те странке Милорад Додик "често мијењају мишљења помињући референдум о правосуђу БиХ, те да је за очекивати и да дође до састанка са Шмитом", Ковачевић је рекао да СНСД и Додик увијек истрају у својим ставовима.

Ковачевић је појаснио да референдум у Републици Српској није одржан због тога што је дошла комесарка ЕУ за спољне послове Кетрин Ештон, која је у Бањалуци разговарала са предсједником Републике Српске и представницима из Српске, те да је заложила ауторитет ЕУ за "структурални дијалог о правосуђу".

- Рекла је да ће да уважи све ставове Републике Српске, али, нажалост, ријеч ЕУ када су у питању такве ствари не значи много, али то не значи да не треба да инсистирамо и да не треба да наставимо да указујемо на све оно што су проблеми БиХ - рекао је Ковачевић, истичући да је правосуђе БиХ и те како проблем у овој земљи.

Ковачевић, који је и портпарол СНСД-а, оцијенио је да је увредљиво и безобразно тврдити за СНСД, странку која 15 година побјеђује на свим изборима у Републици Српској, да не држи до својих ставова, те да су на тај начин увријеђени сви грађани Српске који сматрају да ова странка у највишој мјери представља ставове Републике Српске.

Ковачевић је истакао да лидер СНСД-а Милорад Додик не мијења мишљења када је ријеч о положају Српске и да декларација о самосталности никада није донесена и усвојена у СНСД-у.

- СНСД је говорио, уколико се одређене ствари у БиХ не буду уважавале, да ће одговор Републике Српске бити самосталност - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да БиХ није чланица МАП-а и да је НАТО јасно рекао да БиХ није у МАП-у, да БиХ ни на који начин није мијењала свој статус и да је усвојила Програм реформи који јасно дефинише искључиво сарадњу са НАТО-ом.

Ковачевић је указао да је некадашњи српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић упутио писмо на основу Декларације о стратешком опредјељењу Републике Српске у систему одбране БиХ, која је усвојена у Народној скупштини Српске 2005. године за вријеме власти СДС-а и ПДП-а и у којој је писало да је стратешки циљ Српске и БиХ да буде чланица НАТО-а, а послије Бориса Паравца из СДС-а који је на Предсједништву усвојио да је НАТО стратешки циљ БиХ.

- Касније смо имали промјену става Републике Српске 2017. године када је у Народној скупштини Српске усвојена Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске и тада смо имали промјену става у заједничким институцијама БиХ - истакао је Ковачевић.

Ковачевић је констатовао да је заустављен НАТО пут БиХ, те да је добијен јасан став да се чланство у НАТО-у више не прејудицира.

На наводе новинара да српски представници у заједничким институцијама БиХ не долазе на посао, он је истакао да представници свих грађана Републике Српске у заједничким институцијама БиХ редовно долазе на посао и да раде, те да су јасно рекли да не постоје услови да се у овом тренутку доносе одлуке, које нису они изазвали него неко други.

Ковачевић је додао да је, када је ријеч о расподјели средстава ММФ-а која су недавно уплаћена на рачун Централне банке БиХ, ријеч о новцу који је намијењен за опоравак од штете и посљедица које је изазвала епидемија вируса корона.

- Већ раније су институције и сви нивои власти у Републици Српској договорили на који начин се распоређују та средства и 38 одсто тих средстава припада Српској. Не постоји потреба да се доноси било каква одлука јер смо ту одлуку донијели у ранијем периоду - објаснио је Ковачевић.

Он је напоменуо да не постоји никаква блокада институција БиХ и да представници Републике Српске не учествују у доношењу одлука.

- Они који су изазвали такву ситуацију да представници Срба и представници Републике Српске сматрају да не постоје услови да учествујемо у доношењу одлука, треба да донесу рјешење како да тај проблем који су изазвали отклоне - поручио је Ковачевић.

Он је додао да је бивши високи представник Валентин Инцко створио највећу кризу у БиХ.

- Био је годинама, деценијама у БиХ, примио милионске апанаже и на крају створио највећу кризу у историји дејтонске БиХ. У Дејтонском споразуму тако нешто апсолутно не постоји - рекао је Ковачевић и поручио да СНСД не мијења мишљење, те да ова странка најбоље заступа ставове грађана Републике Српске.