latinica  ћирилица
28/08/2021 |  14:53 ⇒ 19:36 | Аутор: АТВ

Додик: Снажно сам бранио позицију Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је за Алтернативну телевизију да је у Сарајево, на састанак с предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, ишао како би изнио ставове Републике Српске.

- У Сарајеву постоји једна ароганција и игноранција према нама и то је дефинитивно јасно. Мој покушај да кажем да морамо да разговарамо о томе, видјели сте на самој конференцији за штампу, а видим да то потврђују и неке од вођа од опозиције који кажу да нам не требају нови договори. У условима кад имате потпуно оскрнављен Дејтонски споразум, дакле промијењен је Устав БиХ, и они кажу да нам не треба нови договор значи да пристају да им се то намеће и да не желе да прекину ту нит и да покушају нешто да ураде и неку другу позицију да успоставе - рекао је Додик.

Додик сматра да "треба остати при курсу који смо утврдили, а то је да јасно износимо своје ставове и да ти ставови буду потпуно јасни другој страни и јасни нашем народу".

- Мислим да је свако јуче могао да види да сам снажно бранио нашу позицију. Чуо сам да неко из опозиције каже да се свађам, а ја сам само изнио наш став да не постоји високи представник у БиХ и да ми је жао што је Турска као земља, која је чланица ПИЦ-а, пристала да се на овај начин све то доведе у једно велико питање. И наравно да сам изнио став да смо против наметања било каквог законског рјешења. Њима су примарни приговори, а никако да кажу нешто квалитетно - поручио је Додик.

Говорећи о састанку с Ердоганом, Додик је рекао да сматра како је он један велики лидер, државник, важне и велике земље.

- Човјек који са те позиције има уравнотеженији и објективнији приступ, мада никада не треба сметнути с ума да, у политичком смислу, у крајњој некој инстанци он ће увијек подржати Бошњаке. Зато и јесте наша улога да с њим градимо односе разумијевања у којима се може обезбиједити да се преко њега могу релаксирати сама ситуација и овдје. То је био један од разлога зашто сам и одлучио да на тај начин разговарамо јер је била тема унутрашње прилике - рекао је Додик.

Нагласио је да се Ердоган веома интересовао о односима унутар БиХ и могућим излазима из проблема.

- Мислим да је он дубоко свјестан подијељености у БиХ, нејаке позиције Комшића, неке периферне улоге Џаферовића у свему томе и да поред њега једини који може да у име своје државе одлучује можда сам био ја који исто тако могу да дам неке закључке. Ово све остало била је карикатура од стране Комшића и Џаферовића, флоскуле које иду за тим да само покажу неку своју позу и ништа друго - истакао је Додик.

Додик је нагласио да је било важно да се оде тамо.

- Мислим да смо овако показали на који ћемо начин дјеловати. Мени је примарно да одржим сагласност и заједништво и јединство политичког дјеловања у Републици Српској, мада морам да кажем да понекад мало осјећам да то заједништво и јединство оптерећује ове из опозиције, јер видим да сваки пут нешто реагују што је бесмислено, што је промашено. Од онога да сам био на сједници, па кад се показало да нисам, а дали су све најтврђе оцјене, онда нису ни рекли: "Ето, извињавамо се". Мислим да њих креира оно што ради БН - истакао је Додик.

Додик је навео да "овдје није медиј у питању, овдје је у питању центар неформалне моћи у коме је власник замислио да је он тај који може да моделира политичку сцену".

- Нажалост, неки лидери политичких партија су прихватили да буду подређени јер савршено добро знамо да се нека саопштења напишу у БН-у, а онда се ставе у уста или као саопштења оних који се потписују и то је нешто што је изван дигнитета. Политика је далеко озбиљнија ствар него што је то дневна забава БН или нечега сличног. У том погледу мислим да треба остати при курсу који смо утврдили, а то је да јасно износимо своје ставове и да ти ставови буду потпуно јасни другој страни и јасни нашем народу - рекао је Додик.