latinica  ћирилица
28/08/2021 |  18:14 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

У Музеју Житомислић отворена изложба "Стећци" (ВИДЕО)

У Музеју Житомислић у коплексу православног манастира отворена је изложба Стећци, коју је организовала Фондација Музеја Житомислић и Хрватско културно друштво Напредак. Изложба обухвата умјетничке фотографије стећака са локалитета који су под заштитом Унеска.
Стећак - Фото: РТРС
СтећакФото: РТРС

Ове фотографије имају и текстуално објашњење, које укључује и опис мјеста на којим се налазе. Циљ је да грађанима са простора БиХ, Црне Горе, Хрватске и Србије, али и шире, приближимо културну баштину ових простора, као и умјетничку вриједност стећака, истакао је Мирослав Ландека, приређивач изложбе.

- Желимо да на тај начин промовисати нашу културну баштину, првенствено показати је младима, подстакнути локалну заједницу да она на заштити стећака и да она наравно буде у функцији туризма. Мислим да се са овим БиХ може подичити, као што знате стећци су трећи споменик, након моста у Мостару и Вишеграду, из БиХ који је на свјетској културној баштини - каже Ландека.

Фондација Музеја Житомислић, између осталог, бави се међурелигијском и међукултуралном сарадњом са бројним институцијама у БиХ. Ова изложба има за циљ да промовише културу као средство комуникације.

- Стећци су нешто што нам је стварно заједничко, нешто ранохришћанско, нешто што свједочи о хришћанству па чак и о оном првобитном хришћанству прије насељавања и Срба и Хрвата на ове просторе - рекао је Данило, игуман манастира Житомислић.

Стећци су средњовјековни надгробни споменици који представљају заједничку културну баштину Босне и Херцеговине.

Подизани су између 12. и 13. вијека на територији БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србије. У БиХ има око 60.000 стећака. Одбор Унеска је прихватио 2016. године уврштавање стећака на попис заштићене свјетске баштине.