latinica  ћирилица
28/08/2021 |  20:16 ⇒ 20:40 | Аутор: СРНА

Бјелица: Сада потребно српско јединство као 1992. године

Члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица изјавио је да је и сада потребно српско јединство, какво је постојало 1992. године када је створена Република Српска, те истакао да ниједна партија није негирала да се сагласила са одласком српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на састанак са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.
Милован Бјелица - Фото: СРНА
Милован БјелицаФото: СРНА

Бјелица је истакао да је почетком 90-их година прошлог вијека српски народ био јединствен, па је успио да одбрани Републику Српску, коју је прогласио у јануару 1992. године.

- Да тада нисмо били јединствени сигурно би било много теже. Мене ово подсјећа на оно вријеме са почетка 90-их година. Сада морамо бити јединствени и не смијемо дозволити по овим питањима да има пукотина - рекао је Бјелица.

Он је рекао да ниједна партија није негирала да се сагласила са одласком Додика на састанак у Сарајево са Ердоганом, мада "има појединаца који искачу".

- Ниједна партија није негирала да се сагласила са одласком српског члана Предсједништва на састанак са предсједником Турске. Појединаца има да искачу. Ја сам чуо изјаву од једног народног посланика. Не видим ништа спорно у томе што су предсједници политичких партија дали сагласност и они то не оспоравају, док неки појединци тврде да су као прекршени закључци Народне скупштине - каже Бјелица.

Он додаје да политички лидери сигурно имају утицај на своје посланике.

- На листи СДС-а је било и посланика који нису чланови ове партије и они имају другачије погледе. Ја и не обраћам пажњу шта они причају. То је њихов лични став, они нису чланови органа СДС-а, а органи СДС-а су подржали господина Шаровића и то да иду сви заједно на састанак са патријархом - рекао је Бјелица.

Бјелица је оцијенио да је Република Српска на прави начин одговорила на наметнути закон бившег високог представника Валентина Инцка и истакао да у потпуности подржава закључке Народне скупштине Републике Српске у вези са тим.

Он је за АТВ рекао да да се по овом питању показало српско јединство, те истакао да подржава јединство свих српских партија у вези са свим питањима од значаја за Србе.

- Када су у питању одлуке које могу да штете Републици Српској и њеним грађанима, морамо наступити са једним гласом и да сви станемо иза те одлуке коју донесемо и усагласимо. Ако смо јединствени и ако нама нема пукотина, онда ће бити много теже онима који су замислили да направе штету Српској да то и реализују - рекао је Бјелица.

Он је подсјетио да је велики хаос и проблеме изазвала одлука Валентина Инцка донијета када је већ био поднио оставку на мјесто високог представника.

- Она није ни донијета по процедури, јер је већ био у оставци - рекао је Бјелица и додао да не зна како нелегални високи представник Шмит мисли да спроведе овај закон јер су велике силе Русија и Кина упутиле ноте и саопштиле да не признају такву одлуку.

Он је подсјетио да је и он сам непуних 10 година био под санкцијама ОХР-а, што је истакао као најгоре искуство у његовом животу и нешто што никоме не би пожелио.

Бјелица, који је и начелник општине Соколац, изјавио је да има добру сарадњу са Владом Републике Српске и њеним институцијама и да није осјетио дискриминацију због тога што припада опозиционој политичкој партији.

- Морам посебно истаћи сарадњу са министарствима за финансије, пољопривреду, урбанизам, као и осталим министарствима у Влади Републике Српске, али и са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком - истакао је Бјелица.

Он је нагласио да није осјетио ни у једној институцији дискриминацију када је ријеч о општини Соколац и указао на велике пројекте које заједно проводе општинска и републичка власт.

Бјелица је рекао да са тимом за управљање пројектима Министарства финансија раде велике инфратсруктурне пројекте.

- Припремили смо пројекат за изградњу градске куће, разговарамо око успостављања двије пословне зоне - рекао је он.

Он је истакао да постоје заинтересовани инвеститори за улагање у објекте обновљиве енергије као што је соларна електрана.

- Зелена енергија је будућност и за собом повлачи инвеститоре. Убијеђен сам да ћемо остварити оно што смо зацртали са Владом и међународним организацијама - рекао је Бјелица и додао да у оквиру пројекта "Виа Динарика" постоји велика могућност за развој туризма на подручју општине Соколац.