latinica  ћирилица
29/08/2021 |  15:47 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Тривић: Неопходно да говоримо о значају Кочића

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да се данас показује као тачно све што је Петар Кочић говорио о јединству, те да је због тога неопходно да из године у годину говоримо значају овог великог спрског писца за Српску, а посебно за Крајину.
Наталија Тривић - Фото: Facebook
Наталија ТривићФото: Facebook

- О Кочићу не треба много говорити, знамо шта је учинио за српски народ, какве борбе је водио, али важно је да знање о свему ономе што је он радио пренесемо на будуће генерације, посебно на младе у систему образовања - рекла је Тривићева новинарима у Стричићима завршног дана 56. манифестације "Кочићев збор".

Према њеним ријечима, јако је важно да дјеца стичу знања о великанима српства управо тамо гдје су они живјели и радили.

Због тога се, тврди Тривићева, константно улаже у Кочићево огњиште, али и родну кућу Бранка Ћопића, да би данашње генерације имале гдје да одлазе и уче.

У културно-умјетничком програму, који је испред Основне школе "Петар Кочић" у Стричићима уприличен посљедњег дана зборовања присутне је "Здравицом народу српском" поздравио и пјесник Љубивоје Ршумовић, овогодишњи добитник Кочићеве награде.

Манифестацији у Стричићима присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва Милорад Додик, министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, министри у Влади Српске, народни посланици, те бројни представници јавног и културног живота.