latinica  ћирилица
30/08/2021 |  09:56 | Аутор: РТРС

Аутобус који се претвара у брод - најновија туристичка атракција у Паризу (ВИДЕО)

Престоница Француске је добила нову туристичку атракцију - амфибијски аутобус.
Париз: Аутобус amfibija (Фото: ©OK / Actu Paris) -
Париз: Аутобус amfibija (Фото: ©OK / Actu Paris)

У оквиру ове туре, туристи ће возећи се њиме улицама Париза најприје разгледати знаменитости француске престонице, а потом ће се аутобус претворити у ријечни брод за забаву и пловиће по Сени.

Верзија која се користи у Паризу је нови намјенски дизајн изграђен углавном у Француској и према ријечима његових оператера, то је прво амфибијско возило које је добило дозволу за превоз туриста на париским друмским и пловним путевима.

      View this post on Instagram

A post shared by Les Canards de Paris (@canardsdeparis)

Ове недјеље, први путници су, возећи се у аутобусу, посматрали знаменитости Париза, као што су Тријумфална капија и Ајфелов торањ. Потом је аутобу прешао на ријечни режим, укључивши елису са задње стране, како би пловио по Сени.

Предострожности ради, са стране је било припремљено сидро, као и прслуци за спасавање за путнике.

Предњи дио аутобуса сличан је облику чамца, како би му се омогућило лакше упловљавање у воду, а посједује и пјешачки мост, који се користи за укрцавање. У поређењу с традиционалним аутобусом ова палуба је посебно висока, како би била што је могуће даље од воде, из сигурносних разлога.

Плутајући аутобуси, познати и као патке, годинама се користе за превоз туриста по градовима у свијету.

Прва компанија која је имала такозване патка туре основана је 1946. године у Висконсину. Данас се нуде као туристичка атракција у Бостону, Сијетлу, Даблину, Лондону, Будимпешти.