latinica  ћирилица
30/08/2021 |  13:38 ⇒ 21:08 | Аутор: СРНА

Нерад Института за нестала лица БиХ - покушај прикривања српских жртава

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да Институт за нестала лица БиХ не ради ништа када је ријеч о проналаску несталих лица српске националности с обзиром да се и послије 25 година потражују 1.652 цивила и припадника Војске Републике Српске, што значи да се српске жртве прикривају.
Радован Вишковић - Фото: Тwitter
Радован ВишковићФото: Тwitter

Вишковић је навео да од 1. јануара 2008. године, од када је Институт за нестала лица БиХ основан, идентификовано свега 266 српских цивила, што је број који је на годишњем нивоу откривала Република Српска док је у надлежностима имала тај посао.

- То значи да се српске жртве прикривају, да се на овим просторима оправдају све оне дугогодишње приче да су само Срби чинили злочине, а да се амнестирају сви други који су чинили злочине - рекао је Вишковић новинарима у Петрову.

Премијер Српске је поручио да никога не треба подсјећати на потресне снимке са Возуће и Озрена на којима су приказане одсјечене српске главе које се послије шутирају, што се приписује неким страним плаћеницима, одреду "Ел муџахедин", без одговорности и санкција.

- Због чега? Ако се залажете за помирење и јединство онда је жртва жртва, злочинац је злочинац, одговорност је одговорност, без обзира са које стране долази. И они који се куну у БиХ на овакав начин односа према српским жртвама, они је у ствари руше - поручио је Вишковић.

Он је подржао иницијативу коју је Савјету министара упутио предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић да се реорганизује или укине рад Института за нестала лица БиХ, а тај посао поново врати Републици Српској.

- Да ли је то нешто на шта немамо право, због чега ће нас неко прозвати да тиме рушимо БиХ или заједничке институције? Ако за 12 година идентификујете мање него што смо ми радили за годину дана у проналаску српских жртава, па онда ви то рушите, а не ми. Ми само тражимо да ви радите свој посао - рекао је Вишковић.

Премијер Српске је истакао да породице несталих и погинулих имају право да послије 26 година знају гдје се налазе посмртни остаци њихових најмилијих.

- Србима као и другим народима мада мало више је свето да сахране посмртне остатке својих умрлих и погинулих, да подигну гробно мјесто да би могли доћи да се поклоне и запале свијећу и положе цвијеће - навео је Вишковић и поручио да им то право нико не може да ускрати.

Он је упитао да ли постоји одговор зашто се то право Србима покушава ускратити, те позвао све који знају гдје се налазе посмртни остаци несталих Срба да то и објелодане, макар и анонимно.

Вушковић каже да се Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату у Републици Српској од ове године обиљежава 30. августа, а не 15. септембра како је било раније.

Премијер је појаснио да је датум обиљежавања промијењен због тога што су одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова узели 15. септембар, дан када је пробијен Солунски фронт 1918. године, за Дан српског јединства, слободе и националне заставе.