latinica  ћирилица
31/08/2021 |  18:57 ⇒ 01/09/2021 | 07:13 | Аутор: РТРС

Новине и у наставним програмима: Нови предмет "Дигитални свијет" (ВИДЕО)

Сутра почиње нова школска година. Час ће трајати 45 минута, уз поштовање епидемиолишпких мјера. Новине и у наставним плановима и програмима у основним школама. Уведен је један нови предмет, а дигитализовано је још 18 уџбеничких садражаја који су наставницима и ученицима доступни на платформи Министарства просвјете и културе.
Дигитални свијет - Фото: РТРС
Дигитални свијетФото: РТРС

Од ове школске године ученицима је доступна дигититализована "Моја прва књига", као и уџбенички садржаји за прва три разреда основне школе.

- Сви дигитални садржаји ће бити доступни на платформи министарства просвјете и културе Републике Српске гдје ће наставници и ученици моћи веома лако да преко апликације Е дневник, преко својих корисничких налога да им приступе - каже Бојан Ђенић, директор Завода за уџбенике и наставна средства.

У другом разреду уведен је нови предмет "Дигитални свијет". Наставници су прошли обуку и кажу све је спремно за почетак нове школске године. Дигитални свијет у распореду часова биће једном седмично.

- Уведен је с циљем да се ученици упознају са што више дигиталних уређаја и самим тим и коришћењем тих уређаја. Наставник има могућност да сам осмисли, односно припреми један такав час - наглашава Ана Бајић, учитељ у ОШ "Бранко Радичевић", Бањалука.

Уџбеник "Дигитални свијет" не постоји. Тренутно је само израђен приручник за учитеље који ће наставни садржај ученицима преносити на традиционални начин.

За разлику од овог предмета, садржаји из географије за 6. разред су дигитализовани прије двије године. Искуства и професора и ученика-позитивна. Према ријечима професора Остоје Чергића, дјеца много боље и лакше усвајају градиво и мотивисанија су за учење.

- Наши ђаци у урбаним срединама могу да виртуелно путују кроз свијет географије, док је једна од мана тих дигиталних садржаја у руралним срединама, дакле гдје још немамо интернет, гдје се школе још увијек нису интернетом оспособиле - поручио је Остоја Чергић, професор Географије у ОШ "Јова Јовановић Змај", Бањалука.

Дигитализација и увођење нових технологија у наставу процес је који је започео прије неколико година, а о његовим резултатима и примјени у потпуности моћи ћемо да говоримо оног тренутка када сваком дјетету у Републици Српској буде омогућен приступ савременој и дигиталној настави.