latinica  ћирилица
01/09/2021 |  08:40 ⇒ 08:41 | Аутор: СРНА

У Србији почела школска година по "семафор систему"

Нова школска година почела је у већем дијелу Србије по моделу наставе који подразумијева часове од 45 минута и комплетна одјељења у учионицама.
Ученици -
Ученици

У Тутину ће настава у средњим школама бити организована онлајн због неповољне епидемиолошке ситуације, док ће се у 15 локалних заједница одвијати по комбинованом моделу.

План образовно-васпитног рада у новој школској години, који је усвојио Кризни штаб за борбу против вируса корона, подразумијева три модела.

Први модел подразумијева слободно окружење за све ученике, што значи да сједе заједно у учиониоцама, носе маску само док разговарају и одговарају, те да вакцинисани наставници не носе маску док не приђу ученику на 1,5 метара.

Други модел наставе је комбинован, један дан онлајн, други дан непосредна настава.

Трећи модел је за најугроженије локалне самоуправе, који за средњошколце подразумијева онлајн наставу, за основце до четвртог разреда комбиновану наставу од 30 минута и групе од 16 ученика, а за основце од петог до осмог разреда смјењиваће се у дану по моделу наставе.

Министарство просвјете Србије саопштило је раније да у школу данас неће кренути само ученици који болују од ковида 19 или су у карантину због блиског контакта са зараженом особом.

Новитет је да ће нова школска година почети интонирањем химне "Боже правде" у свакој основној и средњој школи у Србији.