latinica  ћирилица
01/09/2021 |  11:11 | Аутор: СРНА

Стевандић: Захвалност Србији за став да неће дозволити уцјене

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић захвалио је руководству Србије, посебно предсједнику Александру Вучићу, за јасан став да Београд неће дозволити никакве уцјене, поводом захтјева бошњачког члана Предсједништа БиХ Шафика Џаферовића за смјену српског члана Предсједништва Милорада Додика.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Вучић је јуче толико јасно рекао и то је била прва вијест у међународној јавности, да Србија неће да допусти уцјењивање људи, посебно оних са највећим легитимитетом - истакао је Стевандић.

Он је захвалио и министру унутрашњих послова Србије Александру Вулину, који је упутио сличне поруке у име предсједника Србије.

- То јединство није само овдје код нас у Републици Српској, гдје и позиција и опозиција разумију потребу да будемо заједно, то је и јединство читавог народа - рекао је Стевандић за Телевизију Пинк.

Он је додао да то није прича о "српском свијету" и о "великој Србији", већ прича да један народ има право да брине о својим сународницима.

Стевандић је нагласио да се Џаферовић, који је у протеклом рату као ратни командант и начелник полицијских управа доводио муџахедине чија је намјера била физичка елиминација Срба, сада бави политичким елиминацијама.

Он је навео да, уколико би Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника, одговорио на захтјев Џаферовића да смијени Додика, то била већа срамота за њега /Шмита/, који је нелегално изабран и зна да није прихваћен ни у Савјету безбједности УН, ни од Русије, ни од Кине, ни од Републике Српске и који се већ дуже не појављује јер не зна како би се понашао, него за Џаферовића.

Према Стевандићевим ријечима, Џаферовићев захтјев је одраз фрустрације што Република Српска функционише за разлику од Федерације БиХ, која је потпуно нефункционална.

- Ми смо таоци ФБиХ и неријешених односа између Бошњака и Хрвата. Потпуно је јадно да они нису за суживот. Они би сада да укидају оне који функционишу, код којих постоји јавни живот и постоје европске форме и правила донесена на прописан начин, а треба да подилазимо онима који би да намећу законе као хатишерифе и треба да нас врате у средњи вијек - рекао је Стевандић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске прије скоро више од мјесец дана донијела одлуку да представници из Српске не учествују у раду институција БиХ.

- И је ли се шта промијенило, да ли је живот грађана угрожен. Није! Нико није ни примијетио да БиХ не функционише више од мјесец дана, што је на неки начин и доказ да нам БиХ није ни потребна. Она је била наш компромис, да буде мир, да буде Дејтонски споразум, да престану разарања и убијање, али су тај наш компромис очито други схватили као нашу слабост - рекао је Стевандић.

Стевандић је нагласио да је потпуно јасно да Додик слиједи одлуке Народне скупштине Републике Српске јер његов легитимитет потиче из броја гласова које је добио у Српској и који је много већи од легитимитета који има Џаферовић, иако Бошњака у БиХ има око милион и по, а Срба око милион.

- Тај легитимитет му даје за право да све оно што треба да се провјери у Народној скупштини да ће се провјерити - рекао је Стевандић.

Он је нагласио да не зна да ли је то што Џаферовић и остали чине резултат неког културног насљеђа или немоћи Бошњака, али да је чињеница да демократски процеси у ФБиХ не постоје и каскају и да они покушавају да Републику Српску на неки начин угрозе одлукама високог представника.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић позвао је нелегално именованог високог представника у БиХ Кристијана Шмита да покрене питање смјене српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да би се, како је појаснио, одблокирао рад Предсједништва.

Овом захтјеву је претходила сједница Предсједништва БиХ, на којој Додик није гласао ни за једну тачку дневног реда, чиме је спријечио њихово усвајање.