latinica  ћирилица
01/09/2021 |  15:10 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Јадна је земља у којој позивају странца да смијени Додика (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за смјену српског члана Предсједништва Милорада Додика показује његову немоћ и немоћ ове државе, те оцијенила да је јадна земља у којој позивају странца да смјењује некога коме је његов народ дао мандат.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Према њеним ријечима, народ је тај ко има у својим рукама моћ да да мандат некоме да га представља, а није то ни високи представник нити неко из другог ентитета.

- Додик је глас Републике Српске у заједничкој институцији - изјавила је Цвијановић новинарима у Зворнику.

Она је упитала ко су Џаферовић и Жељко Комшић да траже смјену Додика, имајући у виду да су Џаферовића и Комшића бирали Бошњаци, а Додика су бирали људи у Републици Српској.

- Што би они мијењали некога ко је изабран на територији Републике Српске? БиХ није јединствена изборна јединица ни за један ниво власти нити за иједну појединачну функцију - истакла је Цвијановић.

Она је напоменула да Додик црпи свој легитимитет од избора на територији Српске, од гласача, грађана у Српској, њима полаже рачуне, они су му дали мандат да оде у Сарајево, они стоје иза тог мандата и они желе да Додик тамо каже шта мисли, а не да сагне главу и да слуша, као што су то многи неки људи раније слушали, како се иживљавају.

- Нама је то досадило - истакла је Цвијановићева.

Наводећи да је Додик глас Републике Српске у Предсједништву БиХ, она је навела да тамо постоје нека друга два човјека који немају везе са Додиком, јер нити њему они полажу рачуне, нити он њима полаже рачуне.

- Нити су они релевантни да траже његову смјену. Показују своју и немоћ државе у чијем Предсједништву се налазе ако траже од неког странца, па све и да је легално и легитно изабран, да он смјењује некога коме је народ дао мандат - нагласила је Цвијановић.

Она је рекла да је јадна држава у којој нема дијалога и и у којој не можете да сједнете да причате шта су ваши економски приоритети, нити о томе на који начин политички дефинисати неке ствари па да можете да живите у бољем разумијевању.

- Јадна је држава у којој никада није досегнута правда ни за жртве ни за страдале, нити су могли икада сви добити исту правосудну заштиту. Јадна је држава у којој су високи представници остављали људе без личних докумената, смјењивали их без доказа зато што их је неко истрачао у кафани или позивајући се на измишљене и лажне обавјештајне податке. Послије тога кад су их измалтретирали годинама, онда има враћали документа - рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, здрава држава би функционисала онако како данас функционише Република Српска.

- /Функционисала би/ са свијешћу народа је ово наше, да овдје имамо право да бирамо своје представнике, да смо уз њих док они раде добро и сваки пут кад погријеше да имамо право да их опомено јер је то демократија. И имамо изборе који су механизам опомене, а не високе предтавнике, а поготово неког Џаферовића или Комшића који жели да се смијени неко ко за, разлику од њих, зна у суштини о свакој теми којом се бави и шта рећи и урадити, а такве капацитете код њих нисам примијетила. Зато ће они одговарати својим бирачима а не нама - рекла је Цвијановић.

ЗАХВАЛНОСТ ВУЧИЋУ

Цвијановић је изјавила да је у овој ситуацији значајна подршка предсједника Србије Александра Вучића и да је важно да Србија разумије прилике овдје.

- Хвала им за то. Они су увијек у функцији заштите свог народа, без обзира гдје тај народ живио - рекла је Цвијановић.

Она је навела да јако цијени политику коју Србија и Вучић спроводе према свим Србима у свијету и настоје да их, на неки начин, интегришу кроз различите пројекте или програме националног освештавања и интегрисања, те држе на окупу и у контакту са својим институцијама.

- То је за сваку похвалу - рекла је Цвијановић.