latinica  ћирилица
01/09/2021 |  16:58 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Додик: Џаферовић ће још дуго да ме гледа (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас ће га још дуго гледати бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и да Република Српска неће подлећи притисцима да прихвати новог високог представника.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Само ћу поручити Џаферовићу - нисам баш сретан што га гледам тамо, али он ће мене још дуго гледати овдје - рекао је Додик новинарима у Рибнику након што је Џаферовић позвао нелегално именованог високог представника Кристијана Шмита да покрене питање Додикове смјене.

Додик је поводом тога рекао да, када се све разложно погледа, то значи само једно - да муслимани очекују да високи представник само ради оно што они хоће и да се и до сада дешавало да су високи представници само радили оно што су муслимани тражили.

Према његовим ријечима, од 1995. године, од када је уведена институција високог представника, нема ниједног акта у интересу Републике Српске.

- Све је било против нас, према томе нема ниједног разлога да уважавамо такве институције, такве високе представнике, такве такозване високе представнике - истакао је Додик.

Он је рекао и да се са Кристијаном Шмитом, кога Република Српска не прихвата као новог високог представника, може разговарати ако се он идентификује као представник Квинте или групе земаља које су га избарале или ако се представи као њемачки изасланик, али да не може ако је високи представник.

- Он није високи представник, нећемо подлећи притисцима. Мислим да је то питање за нас "бити или не бити" - рекао је Додик.

Додик је рекао да је боље одмах потписати капитуацију ако прихватимо да се на овај начин нама управља, влада, да се може појавити странац којег изабере група земаља и овдје доноси законе, мијења, има неко право.

- Онда је боље да нас нема, боље одмах дигнути руке и рећи довиђења од овога - истакао је Додик и додао је то они, једноставно, морају да разумију.

Додик је поновио да високи представник овдје може доћи само човјек који је именован Резолуцијом Савјета безбједности и ништа друго, иако му је познато да иза њега стоји огромна сила, попут Америке, Њемачке, ЕУ, неких других земаља.

- Али, имате тренутак у историји када је за неки народ нешто неправда, а у овом случају је неправда да ви нама шаљете човјека без Резолуције Савјета безбједности да управља са нама. Нећемо да прихватимо, какав би ми народ били да то прихватимо - појаснио је Додик.